April 2011

Det allra sista vi gjorde i månaden mars var att se filmen ”The King´s speech”, historien om den stammande kungen George VI och hans vänskap med talcoachen Lionel. Deras möten förändrade ”Bertie´s” syn på livets goda och även på sig själv. En mycket varm och stark film!

Så vitt vi vet blev vi inte lurade första april.  MEN… däremot blev vi lurade på resten av april. Hur kan en hel månad bara försvinna? Puts väck. ”Livet är det som sker medan man gör andra planer”.

Vi minns att av all den enorma snömängd som klätt framsidan av tomten var det till slut endast en ynka kvadratcentimeter kvar den 10:e. Den helgen spolade vi altanen, skurade utemöbler, krattade och klippte buskar. Då bubblade och sprakade det både i och utanför kroppen.

Första helgen i april inledde vi ihop med syrran på jazzafton på Täby Park hotell. Sång framförd av Gunnel från Myrängskolan, Peter Torgner från Svartlöga och gamla välkända täbyprofiler – från Tibble gymnasium – i kören. Bra musik, trevlig stund och vi nästan drunkade i den sammantagna mängden vuxenpoäng som samlades denna kväll. På lördagen åkte vi in till stan bara för att gå och njuta. Vi kikade närmare på Stockholm Waterfront Congress Center, den järnpinneförsedda kongressbyggnad som tagit plats invid Riddarfjärden.

Vi gick rakt över stadshusets gård och vidare till Orangeriet på Norr Mälarstrand där vi fikade och flurade på om vi hamnat mitt i inspelningen av ”Solsidan”. Bortsett från det… En sån skön miljö med robust inredning och en sprakande eld mitt i lokalen, växter, trädgårdsfint – till och med toan var utsökt designad. Väl värt ett besök!

orangeriet8_450_1

Efter den fikapausen sträckte vi på halsarna så mycket vi kunde för att se om Mälarpaviljongen öppnat för säsongen. Åh, woooopi! De hade öppnat för bara en timme sedan. Tyvärr var vi ju nyfikade så deras superbullar fick ligga och goa sig ett tag till. Återkommer! Vi promenerade vidare och letade jodphurs till Thomas så intensivt att vi nötte ned de skor vi redan hade. Dagen avslutades med asiatisk buffé på Kungsgatan och det var inte fel att hetsäta lite sushi så där på lördag eftermiddag.

VÅREN ÄR HÄR! Gruset skiner och solen dammar. Maskarna kvittrar och talgoxarna kryper, fjärilarna surrar och humlorna fladdrar vackert, myrorna brister medan knopparna kånkar och bär. Så jättehärligt! Ingen is heller på Baggen så seglingen närmar sig. En liten detalj bara… Båten! Vi hämtade hem alla båtdelarna från Fisksätra.

Dessa bitar byggde vi sedan ihop med Pias hjälp och vips hade vi en hobiecat 16! Vit, blank, fast och spänstig, ren, snygg, snabb och läcker. Vaxad och sedan skjuts upp på trailern. En sen eftermiddag körde vi ut den till Boo där vi mastade på i dunkelt ljus. Månen hjälpte oss så gott den förmådde och 21.30 var vi klara. Då var det frost på skrovet. Två dagar senare fick vi ordning på trapetser, trampolin och roder.

Vi döpte båten på rampen på Mjölkudden, tog oss ut på premiärturen på Baggen och efter 10 minuter drog vi omkull. se här:

Det var byigt, trapetsen dåligt inställd, hal trampolin och ringrostig besättning. Fniss.

Påsklovet låg sent i år. 18-24 april och då fick vi ny värmepanna. På skärtorsdagen kom grusbilarna och gjorde vårfint på vägarna så att påskkärringarna hade bra startbana inför blåkullafärden. På bilden syns Ville tillsammans med Mannes minsting Alva. Dom skördade lite i gårdarna denna ljuvliga dag i 20 graders solsken. Så fyllde vi också på tomten med ett stycke studsmatta som sedan länge varit en av Villes hetaste önskningar.

Sista helgen i påsklovet körde vi årets första Hobierace, det s.k isflaksracet. Fyra båtar var med i fem race och vi kom på andra plats med placeringarna:                                                                                    2-2-3-2-2

 

 

 

 

På självaste Valborg var det ohyggligt kallt. Vi gick till Ängsan och lyssnade på Kungsholmens musikgymnasiums kör – osannolik skönsång i flera stämmor – scouternas fackeltåg fick fyr på brasan som snabbt tog slut i blåsten. Vid elden träffade vi folk som efter trög och tillkrånglad identifikation visade sig vara forna bekanta. Samtalen gick uteslutande i förvirringens tecken: ”Å guuuud kommer du ihåg vad han hette, som umgicks mycket med hon vad hette hon, som var granne med den gamla damen, hon som var gift med han som jobbade där vad det nu heter, som låg där det förut låg ett företag som hette….” Så inser man att det säkert var 30 år sedan man träffades sist.

Månadens kulturevenemang: Vi var tillsammans med Per och Annelie på Hamburgerbörs och såg Peter Jöback. Begåvad, snygg och modig. Vi hade bra platser på Börsen en trappa upp och efter ett glas skumpa fick vi sparrissoppa och sen lågtempererad kalvrygg (oj…stackar´n) eller rödingfilé. Några kommande kulturevenemang är bokade och inköpta för såväl sommar, höst som nästa vår.

DE TRE MUSKETÖRERNA

Pippi har köpt ut teaterbiljetter på Stadsteatern för åtskilliga hundringar och biljetter sorteras sedan ut i tur och ordning. Kanske du kan komma över en?! Dragning kommer att ske under maj, juli och oktober detta år, samt två dragningar under mars nästa år. Bulvanen Vanja kommer att dela ut en i juni 2012.

1938 uppfann den ungerska journalisten Laszlo Biro en smal behållare som fylls med ett färgämne. Detta färgämne fördelas sedan jämnt med hjälp av en mycket liten rullande kula som finns i mynningen av behållaren. Den kom ut i handeln 1948 och under april månad har Thompa använt den ganska ofta för att skriva på bolagshandlingar av alla di sorter. Han är jätteglad för den uppfinningen.

Det finns en annan vätskebehållare, nämligen den som uppfanns 1709, som skänker Pippi mer glädje. Den består av ett smalt graderat rör, försett med en behållare med någon lämplig vätska. Instrumentet utnyttjar den fysikaliska egenskapen hos vissa vätskor så de utvidgas när de värms upp. I samband med detta stiger vätskan i det graderade röret. Och just detta skedde under aprildagarna när vätskebehållaren visade över 20 grader! Sanslöst härligt. Uteserveringar och glasögon är hett nu. I år är de så stora att folk hävs framåt. Glasögonen. Inte uteserveringarna alltså, de är små som vanligt och vi får aldrig plats.

Men…vi har dragit i oss den första mjukglassen i Vaxholm. Lång kö – ”tar inte kort” – leta bankomat – ny lång kö. Men det var det alldeles klart värt! Det blev den dagens middag typ.

Månadens bästa: ”Rolling in the deep” med Adele. Att april vann matchen mot snön med 1 – 0. Tussilago, vitsippor, blå skillor, små gulblommor, starten på gröngräs & beklädda träd. Seglingspremiären slår allt ”bästa”.

Månaden sämsta: Att supersnygga, välsydda & sköna jodphurs kostar 3600 spänn. Bläääää. Att tomten fullkomligt invaderats av myror så alla markandens Myrrprodukter behövde spridas runt i och utanför stacken. Förutom kokhett vatten; massor av Myrr Effekt, Myrr Extra, Myrr Utvattning samt fotogen, tändvätska och T-röd. ”Myrstackarna”…

Vi hörs igen i maj då!