Hobie Beach Club, Nacka strand

Precis som förra året var sista veckan i juni fantastiskt varm och solig. Den 29:e blev vi bjudna av Pia Lobry (fröken flerskrov/kajak, ensam Transat-seglare över Atlanten och VD Seafari AB) att delta i evenemanget ”Spontan BBQ och lek på Hobie Center Strand” på Nacka Strand.

Från klockan 15 fanns möjlighet att pröva på Hobie Cat-segling, paddla  SUP, trampa och/eller segla kajak (faktiskt både och!). Pia har också en smartboat i hamnen som hon generöst erbjuder den som önskar en tur i. Från klockan 19 tänds grillen och det är BYO som gäller, man grillar det man själv tagit med. Och… detta evenemang står öppet för den som vill varje onsdag!

Vi prövade en tandem Hobiekajak med miragetrampor och segel. Vi kan väl avslöja att det var en ganska cool upplevelse. Kajaken är tillverkad i Californien i sömlös, rotationsgjuten polyeten. Kajaken är stabil, tålig och oerhört funktionell. Den har inställbara sitsar, det finns förvaringsfickor, stora luckor, fästen, mugghållare och handtag och allt är inom räckhåll. Rorkulten sitter på vänster sida såväl bak som fram och styrs enkelt med tummen. Trycker man till reglaget åt höger, svänger kajaken styrbord omedelbart och vice versa. Till höger finns ett reglage för rodret.

 

Tramporna då? Supersmart tänkt! De avlastar armarna och vi paddlade faktiskt inte alls med paddel utan trampade hela tiden. Och om vi tröttnat på det… ja då seglade vi bara! Med vind i seglen lutade kajaken men fångades upp av sidoskroven på respektive sida. Tramporna fungerar som nedan:

Man trycker fram en fot i taget, ungefär som på en step-up-maskin, men horisontellt. Varje gång en fot trycks fram, driver det två fenor under vattnet att gå 180° genom vattnet, från sida till sida. Den främre delen av fenan är tjockare och styv, medan baksidan är tunnare och flexar. Det fungerar som pingvinernas fenor. Man ”skopar vatten åt sidan” och då drivs man framåt. I förvånansvärd fart. Promenadtakt ger 3-4 knop, och tar man i som på spinning-passet, så kan man komma upp i 6-7 knop. Se video här> När man paddlat/trampat/seglat sig trött och nöjd, bär man helt sonika upp kajaken på land och viker ihop den.

När man grillar med nya människor, dyker det ofta upp nytt gott på grillen. Som exempel på det kan nämnas grillad sparris med hyvlad permesan på. Ytterligare tips är sallad med vattenmelon, jordgubbar, fetaost toppad med färsk mynta. Slutligen… champinjoner – endast hatten – fyllda med mjukost, förslagsvis vitlök eller pepparrot som sedan läggs på grillen. MUMS!!

Kvällen var magisk. När vi var tillbaka efter paddlingen och ombytta inför grillningen, var klockan knappt 20. Luften var ljum och stilla. Vi åt till ljudet av en och annan motorbåt, i stänket av vågor och i doften av hav och grillmat. På himlen svävade luftballongerna ljudlöst fram över den blåa himlen. Närmare 22-tiden tog vi en Smartboat-tur. Då brände vi runt som besatta och guppade i självtillverkade vågor medan solstrålarna från solnedgången gav våra ansikten sista lystern.

cool vovve gillar också vattenkul