Augusti 2016

NHMorgonen den första augusti vaknade vi upp efter att ha tillbringat en sagolikt skön natt på havet. Vi låg då i varsin bädd i en hytt på Nils Holgersson, ett av TT Lines fartyg. Natten dessförinnan var minst sagt obekväm. Då vaknade vi i stället i varsitt säte i bilen på en parkeringsplats söder om Nürnberg. Just nu känns det här som något som hänt för väldigt länge sen. Både den första augusti, resan till Österrike, seglingen och alltihop. Vi är ju sedan några veckor helt back on track igen. Back in business liksom.

molnThompa började jobba redan den andra, direkt när vi kom hem. Mina sista semesterdagar fram till den elfte var jag mol allena på dagarna. Lejonparten av tiden ägnade jag då åt att både skriva klart och grundredigera Taffel, alltså den femte boken. Några dagar var det så pass mycket sol att det funkade att sitta ute i bikini men mest var det växlande molnighet. Denna växling blev sedan totalt utan sol och i stället enbart mulen och ganska regnig. Lagom till min jobbstart var det rena rama hösten ute. Så såg det ut i nära två veckor. Inte förrän mot slutet av månaden återkom sommarvärmen.

sjobod2sjobodInnan jag började jobba var vi på lite småutflykter kvällstid. I värsta hällregnet återsåg vi Sjöboden på Djurönäset där vi åt grillbuffé och tappade en telefon i toaletten. Det var Andreas Johnsson som var artist denna kväll och telefonen återfick fattningen först efter en dags upptorkning i torr risbädd. Maten var supergod som alltid och vem som tappade telefonen säger vi inte. Vi kan däremot säga att så mycket som det regnade denna kväll, skulle vilken telefon som helst kunnat hamna i rispaket, inte bara Thompas. En annan kväll var vi kalastrevliga och klädde på oss både fleecetröja och jacka bara för att få vara med på allsången på Winbergs i Vaxholm. Vi satt ute men sjöng väldigt lite. Typ inget alls. Kan väl säga som så att ölen var god och behöll kylan medan kaffet värmde gott men blev snabbt kallt. Burr.

redovisningDen första augusti var Ville fortfarande på konfirmationsläger. Han hade precis kommit dit faktiskt. Den 28/7 bussades drygt sextio ungdomar ut till Karlberg på Björkö, cirka elva mil hemifrån. Bara en ungdom ångrade sig och lämnade stället efter någon dag men resten fick minst sagt ett minne för livet. Direkt när konfirmanderna kom fram till Karlberg lades en Instagram-profil upp. Där kunde man sedan följa dem varje dag. Instagramsidan innehöll både info om sådant de gjorde och bilder på omgivningarna. Det var också filmer som visade de olika gruppuppgifter som de fått.

husGården de rumsterade på var enorm. En stor, grönskande gräsmatta och flera byggnader. En helt ny byggnad på cirka 1 400 kvadratmeter inrymde samlingssal samt två sovdelar. Ungdomarna delades upp i rum i en söder- och en norrlänga på var sida av ett mittskepp där undervisningssalar och samlingsrum fanns. Ville bodde med två andra killar i rum 10, Johannesörten. En kiosk fanns det också. ”Prästbyrån”, och den var öppen en timme per dag, Man deponerade sin godispeng i början av vistelsen.

kyrkaMitt på området fanns ett rött träkapell, öppet ända upp i nocken och med träbjälkar i taket. Ljuset smet in i springorna mellan plankorna. Ett stort samlingshus fick plats också. Det var där prästen och alla ledare bodde och där åt de alla tillsammans. Prästen hette Karin och det var framför henne herr och fru Windrike kysstes som gifta för första gången (bara en liten utsvävning)… En bit från alla dessa byggnader låg badviken. Där gjordes simtest första dagen men sen var det bad, segling och paddling som gällde. Det var även där Ville döptes.

mastenKonfirmanderna hade ett schema ett så kallat ”måsten- och städschema” uppsatt med samlingsplatser för var de skulle vara på dagarna. Uppgifterna rullade under veckornas gång och återkom flera gånger. Samlingsplatserna var ställen som badviken, kapellet, hallen, matsalen, lekparken eller flaggstången beroende på vilken aktivitet det handlade om. Städning, lektion, mat, beachdans, sång eller Instagram stod på programmet. Ett antal sånger skulle repeteras och en dans skulle klaffa. Att hålla ordning och äta var ett måste och att kunna något om Bibeln likaså. Och som sagt, att ha en grupp som ansvarade för rapporterna på Instagram gav oss på hemmaplan möjlighet att följa dem men gav dem själva också ett minne efteråt.

skolabadkvallsmassaKlockan åtta varje dag var det väckning och halv tio andakt. Däremellan åt de frukost. På förmiddagen var det ett två timmars långt lektionspass innan lunch. Från klockan ett låg det ett fritids- och båtpass på tre timmar. Klockan fyra till fem var det städning och efter middagen sedan vid halv sju blev det lektioner igen innan kvällspasset på en timme. Dagen avslutades med kvällsfika och en kvällsmässa. Just det var Villes bästa stund enligt honom själv. På kvällsmässan tände de ljus i kapellet och hade en mysig stund, säkert med berättelser och gitarr och sång. De avslutade andakten med en stor kramring där alla kramade alla innan det var hopp i säng som gällde… NOT! För då började kvälls- och nattspringet, konfirmandernas eget Midnattslopp. En ny dag kom med väckning klockan åtta, frulle, andakt och så vidare under alla 17 dagar. Fast Ville tyckte att det kändes som tre. Han stormtrivdes.

innetagTvå besöksdagar var inlagda, lördag i första helgen och söndagen i den andra, då även konfirmationsmässan stundade. På lördagen var det dop för dem som inte var döpta. Dessa var sju stycken, däribland Ville. Thompa och jag åkte dit i sällskap med mentor/kollega/kompis Nina och det var verkligen jättekul att träffa Ville. Vi hade inte setts på en månad eftersom vi var i Österrike när han åkte. Ville med flera visade oss runt innan det var dags för dopet. Besökarna samlades i kapellet och alla konfirmander stod vid altaret, men bara de som skulle döpas hade sina kåpor på. Var av en av de sju fick en konfaledare till fadder. Karin och lägerchefen Adam ledde själva ceremonin kring dopet. Det var inledningsord och tackord: ”Gud, vi tackar dig för detta barn. Välsigna dem som bär ansvar för barnen (föräldrar, faddrar och vänner). Fyll dem med din kärlek, så att de kan ge ömhet och trygghet. Hjälp oss alla att leva så med varandra att vi tillsammans får glädjas över dopets gåva.”

Om man stannar upp här en stund och tänker på barn som ingen bär ansvar för, vare sig Gud eller föräldrar. Barn som blir utnyttjade eller förskjutna och som aldrig ges ömhet och trygghet. Barn som blir misshandlade och lämnade, vars föräldrar eller anhöriga aldrig känt tacksamhet över dem. Barn som inte fylls med kärlek utan enbart med känsla av oduglighet och skam… ja då vill man bara gråta. Det här var en sån dag.

Därefter var det befrielsebön då Karin och Adam la handen på Villes huvud. Hon frågade Ville vilket hans namn var och sa sedan: ”Gud, du som ensam räddar från allt ont, befria Bror Ville från mörkrets makt, skriv hans namn i Livets bok och bevara honom i ditt ljus, nu och alltid. Tag emot korsets tecken på din panna, på din mun och på ditt hjärta.” Karin tecknade ett kors i luften över Villes panna, mun och hjärta och det såg ut som om Ville tog emot minst Karins ord i alla fall.

stranddopmerdopjpgEfter kapellstunden tågade alla ner till badviken. Först gick korsbäraren, sedan prästen. Därefter de som skulle döpas och övriga konfirmander. Sist gick de anhöriga. En efter en av de som skulle döpas leddes ner i vattnet och doppades tre gånger i Faderns, Sonens och den Helige Andens namn. Det var rejäla dopp, inget larv med ett tunt strilande från prästens handflata. Nej då, utan hela Bror Ville var under vattnet. Sista stunden i vattnet, precis efter tredje doppet, stannade prästen tiden i en sån otroligt fin närhet till Ville. Hon strök honom på huvudet och gav honom en kram innan de återvände till stranden. Där väntade handduk och en fadder som tänt dopljuset. Korstecknet är den gudomliga kärlekens tecken, den långa kåpan är påminnelsen för den döpta att förstå att växa och mogna och den vita färgen symboliserar förlåtelsen. Dopljuset symboliserar världens ljus som ska vägleda, upplysa och värma. Så det var en smula humoristiskt att Ville, efter att vi packat in allt i bilen sista dagen och precis lagt i ettan för att lämna Karlberg, plötsligt ropade från baksätet: ”Nej, jag glömde mitt dopljus”. Att han också glömt sina älskade svarta NIKE-skor var för stunden satt i andra rummet. Dessa fick vi efterlysa hos lägerledaren sedan. Ändå tusen gånger bättre än att behöva efterlysa det ljus som var tänkt att vägleda, upplysa och värma 😉 (Utsvävning igen…)

konfavilleHemkörningen var dock inte förrän på besöksdag nummer två, alltså efter konfirmationen. Då var vi på plats än en gång och upplevde om möjligt ett ännu charmigare spektakel. Trots att regnet hängde i luften hölls konfirmationsmässan utomhus, ute i det fria. Konfirmanderna tågade från det röda kapellet och ställde upp sig i en halvcirkel på gräsmattan. Den här gången var alla klädda i sina kåpor. Vi fick lyssna till och själva delta i samlingsord, böner, bibelläsningar och trosbekännelsen (den om Jesus Kristus som är avlad av den Helige Ande, född av Jungfru Maria, pinad under Pontius Pliatus, korsfäst, död och begraven… nederstigen och uppstånden… uppstigen och sittande… igenkommen och dömande). Ja, kort sagt det där som ingen egentligen på fullt allvar kan tro på men ändå bekänner eftersom det känns så rätt där och då.

Ville_konfa

Det var kollektupptagning vilken konfirmanderna hade enats om skulle gå till barncancerfonden. Numera kan man faktiskt swisha kollekten så ingen kom undan. Lovsägelse, nattvardsbön och Herrens bön (Vår fader, du som är i himmelen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden så som i himmelen…) Hör och häpna om inte konfirmanderna, inklusive Ville kunde hela Herrens bön utantill. Likaså alla sånger som sjöngs. Ja, de hade ju tränat och följt lägrets schema för aktiviteter daglig dags. Givetvis, övning gav färdighet!

Sedan följde brödbrytelse, nattvard, tackbön, lovpsalm och välsignelse. Sist men inte minst kom dansen. Den som de tränat på lika mycket som alla böner och sånger. När hela konfirmationsmässan var över dansade de järnet till ”Du är fantastisk” med Marcus och Martinus. Det såg störtskönt ut när de hoppade runt i gräset bland biblar och annat i sina vita kåpor. Lite som ”femton gastardöd mans kista hej o hå och en flaska med rom”.

kramringSist men inte minst samlades konfirmanderna i den sista av alla kramringar och det var en privat, seriös och fin stund där ingen fick mer eller mindre av uppmärksamhet, bekräftelse, high fives eller applåder. Kärleksfullt och fint, alla människors lika värde. brorsorSå till slut satt Ville där i bilen inför de elva milen tillbaka till Täby med sitt dopljus mellan benen, svintrött efter dagens upplevelser efter att ha dygnat natten innan.

bordThompa. Den fantastiska plastpappan, styvfadern, extrafarsan eller morsans snubbe… alltså min avgjort bästa hälft… han deltog, lånade ut skjorta, skjutsade, filmade allt och stekte sedan hamburgare till Villes alla närmaste. Alltså oss på Fortvägen och Lansen + syskon och halvsyskon. Som ett rent avbräck till haverier i mejlboxar och trögfattade mejlboxinnehavare, grillade han så flottet stänkte.

Det är inte alla av dem som gör viktiga arbeten som blir översvallat uppmärksammade. Inte ens de som ligger bakom det som andra har dagligt beroende av. Om det inte var för Ray Tomlinson till exempel, hade det inte funnits några mejlhaverier. Inga incidentledare för kraschad mejltrafik och inga trögfattade mejlboxinnehavare. Lyssna nu. Det handlar om Ray Tomlinson. Det är han som ligger bakom det första e-postsystemet och alltså han som fixat jobb till Thompa skulle man kunna säga. Tomlinson fick nämligen en idé för hur namn och domännamn kunde skiljas åt med hjälp av @-symbolen. För att skilja personnamn och domännamn åt valde Ray Tomlinson at-tecknet, snabel-a eller det som i dagligt tal benämns kanelbulle (alla andra sorters kanelbullar pratar man inte om, de äter man). Tomlinson tyckte att tecknet skapade en känsla av plats och @-tecknet var den enda prepositionen på tangentbordet. Fiffigt va?

royTomlinson föddes 1941 och tog examen vid de kända tekniska instituten Rensselaer Polytechnic Institute i New York och MIT i Cambridge i USA-delstaten Massachusetts. Han var elingenjör och arbetade som programmerare. Så en dag, när han arbetade på ett teknikföretag 1971, började han fundera på hur man skulle kunna skicka meddelanden mellan datorer. Han lyckades klura ut det och skickade det första mejlet mellan två datorer i samma rum, ihopkopplade via en föregångare till Internet. Det tog dock många år innan e-posten blev något som fler kunde ta del av. Inte förrän när persondatorerna slog igenom mot slutet av 80-talet började tekniken spridas. Det mejlades vitt och brett. Först 1994 vaknade någon tomte upp och ställde frågan om vem det egentligen var som uppfunnit e-posten. Först då gav sig Ray Tomlinson själv till känna. Så han blev känd till slut. Den 6 mars i år dog han i en hjärtattack, 74 år gammal. Ja, så kan det gå.

led gruppPlötsligt var även min sommarledighet till ända. Det hade blivit den 11/8 och två konferensdagar på Aronsborg stod på agendan, precis som vanligt. Fast inte riktigt som vanligt, för denna uppstart var guldkantad av min fina Anita som jag saknat och längtat efter i fem hela år nu. Anita och även Ann-Helen, vi jobbade ihop på Skärgårdstadsskolan i sju år och dem lämnade jag med sorg i hjärtat då jag började på Byäng. Men nu äntligen skulle Anita och jag få jobba ihop igen och dessutom på samma stadie. Båda på högstadiet! Detta bidrog till att höststarten inte kändes fullt så vulgär, utan mer som ett trevligt måste. De två första jobbveckorna innehöll mycket introduktion och genomgångar vid sidan av alla uppstartsprocedurer som behövde göras. Den 22:a kom alla fina elever och på en av uppstartsdagarna gick Anita och jag, mentorerna och tre klasser med sjuor, på ”Blå leden” = 8 kilometer i Bogesund. En jättefin, somrig vandring i skog och mark. En dag som avslutades med bad på Tenöbadet i Vaxholm.

…Fast helt ärligt är jag absolut bäst på att disponera lediga dagar, inget snack om det. Jobba är en sak, att vara ledig är älskvärt. En märklig upplevelse dessa första jobbdagar var att dagarna i sig gick sjukt fort medan veckorna släpade sig fram. Efter intensiva jobbdagar då det kändes behövligt med helg, hade vi ändå bara kommit till onsdag. Märkligt.

malarpaviljongEn kväll tog Thompa och jag vara på den härliga sensommarkvällen och slog oss ner i Mälarpaviljongens gungande bar. Det var en fredagkväll så många människor tänkte som vi. Nästan. För det var bara vi som hade byxor, tröja och skor av det mer fantasilösa, beiga snittet. Inget som rockade, inget som var hippt eller stack ut och ingen som tittade till typ ”wow, kolla in de där två”. Nej, hade det funnits en tapet hade vi smält in i den. Men tackar, vi åkte räkmacka på andras outfit. Sjalar, hattar, läder, accessoarer, klackar, lack, slitsar, tighta brax, snygga skjortor och läckra dresser. Till och med en supergammal dam i rullator hackade sig förbi. Hon kunde knappt gå (absolut sant) men klänning, hatt och högklackat hade hon. Och läppstift. Vi hade massor att titta på där från det hörnet vi satt. Musiken var rena rama 80-talet och publiken var mer homofil än någonsin. Som sagt, en av de sista sommarkvällarna precis efter löning.

lysingbadetThompa var en sväng till Västervik med. Det hade blivit dags för ytterligare en återträff för skolkompisarna från Norra högstadiet. De har setts vart tionde år nu från det att de gick ut nian. Sist var alltså 2006, året innan vi träffades. Drygt sjuttio stycken övermogna ungdomar träffades först på skolan. Därifrån tog de sig med tuff-tuff-tåg genom hela stan bort till Lysingsbadet. De startade med att gå en individuell tipsrunda med 15 frågor anno 1976. Thompa med sin vardagsglömska fick inte många rätt på det, utan som vanligt finns det alltid en tjej med highly superior autobiographical memory som vann. Säkert samma tjej som var fröken ”hjälpreda”, som delade ut papper och böcker, som alltid stod först i köer och som skvallrade på andra. Hon, Thompa och de andra tillbringade resten av kvällen på restaurang Tapas och Cava. Mat, dans och lite fylla plus massor av trevliga möten så klart. Nästa gång de har träff, då har Thompa redan varit pensionär i ett år, bara några år från 70. Oj oj oj, hur låter det egentligen?

Medan vi grubblar över det, kan det vara lagom att ta en omelettpaus.

Nästa månad är det september. En mycket trevlig månad om vi får säga vår mening. ”The annual IONIAN regatta takes place on Thursday 15th of September and is a spectacular opportunity to join in a long distance race around the uninhabited island of Arkoudi and into Sivota harbour for the party of the season.”

ionianFritt översatt: Flyg till Preveza Airport och transfer till Vassiliki. Därefter incheckning på rum 13, det vill säga på hotell Melas övervåning med havsutsikt. Mellan söndag och onsdag tränar vi segling i bukten och på torsdagen ger vi oss ut på Joniska havet och möter andra båtar i den årliga Ionian Regattan. Efter seglingen blir det fest i någon trevlig hamn tillsammans med alla som deltagit och sedan buss tillbaka till Vassiliki. Båtarna hämtar vi hem nästa dag. Tävlingsdagen och även dagen därpå kan innehålla precis allt och lite till. Vi återkommer med rapport om detta nästa månad. Här och nu undrar jag jättemycket hur det kommer att vara att gå på fest i våtdräkt och seglarstövlar till exempel.

”Välsigna dem som bär ansvar för Windrikarna dessa dagar.” 

Ett svar på “Augusti 2016”

  1. En glad och händelserik månad. Författarinnan visar upp sig. Orden flyter lätt och ledigt, skön läsning.

Kommentarer är stängda.

Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. No userdata is collected more than traiffic information.