November/December 2023

Ett antal saker har bokats upp under dessa mörka månader. Pippi eller Thompa… möjligen Pippi OCH Thompa har:

Kört bowlingmatch, varit hos frissan, kollat födelsemärken, käkat hotellfrukost på Scandic, varit på anställningsintervju, ätit julbord på IKEA, tittat på/gråtit till Joyvoice’s uppträdande i Tibble kyrka, kraschat glaset på mobilen, lyssnat på Täby- blås och toners adventskonsert i Tibble kyrka, varit sjukad tre dagar, deltagit på årsmöte på Bosön, sålt däck, träffat gynkan, kört ett spadygn på Marholmen, frysbehandlat solskadad hud, deltagit på två Bingolotto uppesittarkvällar, blivit mellan-jobb-ledig, hittat ”Pepper” på NKs bokhandel, köpt en ny dator och haft namnsdag.

Torsdagssimningen har fortsatt och ökats på, pö om pö… Vi hann komma upp i 700 meter innan förkylningar tog oss båda. Därefter tappade vi det helt. Tre händelser behöver vi ändå säga något lite extra om.

Det första händelsen är barndomskompisen Kickis 60-årsfest på Sven-Harrys konstmuseum. Det speciella var att det var en smokingfest och att det gav oss möjligheter att shoppa runt. Vi provade och köpte många varianter, lämnade tillbaka mycket men kände oss till slut nöjda. Och snygga. Minst 60 personer samlades i bardelen först och redan där började tal och hyllningssång. När alla kommit, trasslade vi oss genom en spegelkorridor som ledde oss till restaurang Bistro Guld för en trerätters och ännu mer tal och sång. Vi träffade både gammalt och nytt folk vilket var trevligt och underhållande, men allra finast var att träffa Kickis familj som ju litegrann även varit min. Faktiskt, fick vi mycket tid att prata tillsammans om både då och nu. Så, sammanfattningsvis var detta en kväll att minnas.

Det andra var årets julträff med Per och Annelie som minst sagt var alternativ! Först såg vi Tomten är död på teaterscenen ”Konträr” – en scen för kontemporär teater med internationella gästspel och olika typer av arrangemang. Östgötagatan var platsen. Det alternativa med julspelet var att det var antijul, antikrist, antifräscht. Det var kräks, blod och förlossning, hysteriska mammor vid bakbordet, pappor som misshandlade, fylledans, Jesusbarnet i hängsnara, en naken kvinna föreställande en gran, julstjärnor och cigaretter mellan skinkorna… Slutligen en scen som var kladdigare än kladdigast men otroooologt underhållande och minnesvärt. Den hela krävde bearbetning och analys så därefter fikade vi fyra tillsammans någonstans på Söder.

En middag på Valhallagrillen var den tredje särskilda händelsen. Vi är rätt glada i tunnbrödsrulle, speciellt sedan det visade sig att en sådan inte behöver innehålla enbart korv och mos. Jag tar gärna en med bara sallad, lök och ägg till exempel och medan Thompa gillar de köttiga. På Valhallagrillen blev det varsin med rostbiff men det var inte om dem det här skulle handla utan om han som jobbade där. När vi kom in i kiosken, stod det redan en kund där. Han väntade på sin beställning och stekmannen tog vår beställning samtidigt. Medan vi beställde kom en fjärde person in i kiosken, han stod näst på tur och medan han beställde kom en mamma med två barn in, och i hasorna på henne ytterligare en person som hade sin mobil uppe. Den personen representerade två personer för hon hade sin kille i ett samtal på mobilen, varifrån han drog sin beställning.

Såååå…. var är vi nu? Den allra första kunden har fått sitt och gått iväg. Jag och Thompa väntade, ihop med han som kom efter oss. Mamman och de två barnen har beställt (men gjort en sådan där beställning som är plus minus allt man kan tänka sig) och sedan var det han som kom in tillsammans med henne samt hon med mobilen… alltså rattade han redan nu nio helt olika beställningar samtidigt. Här öppnar han plötsligt kioskluckan och där står två personer till som vill beställa. Helt galet! ”Stekaren” var hela tiden lugn och tillmötesgående. Han lyssnade, tipsade och föreslog, stekte och pratade, rullade rullar och packade påsar. Herregud, vilken stjärna! Jag som måste ha knäpptyst bara jag mäter upp mjöl och följer ett recept samtidigt.

Hemmapul: I november, innan det blev kallt byggde Thompa igen mellanrummet mellan marken och altanen på baksidan. Därmed byggdes möjligheten bort för smådjur att krypa in. Eventuellt byggdes någon in – det återstår att se, eller känna lukten av.

Skrivande: Jag har deltagit i ett marknadsföringsmöte och raggat upp många nya följare på Insta. Under december körde förlaget en marknadsföringskampanj för att locka lyssnare. Parallellt startade jag en videoproduktion här hemma med hjälp av iMovie, inlästa textsnuttar, bilder från pixabay och egna. Sex stycken reels blev det som ligger på Insta och hemsidan, även här: allra längst ner i bloggen. I december påbörjade jag ett nytt manus, som kommer att bli i två delar – del ett är fortsättningen på Pepper och del två är en ny version av Waller. Boken har arbetsnamnet: ”Wåller – Viskningar och vrål”. Sju, åtta dagar av lovet lades på det.

Om Pepper: Boken gavs ut i april, så efter åtta månader har det äntligen börjat hända något. En första avräkning är gjord och det visade sig att några slantar kommit in på försäljningen. Runt 150 pappersböcker är sålda eller spridda (i marknadsföringssyfte), och bara på Storytel har närmare två och en halv tusen timmars lyssning sålts.

Plus att boken – efter en kontrollerande snokrunda – visade sig fortfarande ligga och stolta sig, där den legat på NK sedan i somras. Smittande nära superförfattare, smekande nära alla som passerar och precis under tio-i-topp-toppen! Alltså…!

Familj: Vi har träffat alla ungar i olika konstellationer och på ett eller annat sätt. Ätit lunch, middag, fikat, hämtat däck, druckit glögg, installerat tvättmaskin, firat jul, skjutsat till Sundbyberg. Vi har lekt med Levi, både här och i Kyrkbyn. Vi har också varit med honom på barndansen som avrundades med en mysig skogsfrukost (inklusive kurragömma) i Ensta och vi har varit på nya förskolan och gungat.

I vår blogg brukar det alltid vara med ett liten Lelle-avsnitt att titta på och de här två månaderna utgör givetvis inget undantag. Det är kul att se tillbaka på urvalet bilder månaderna igenom och konstatera hur fort allt går. Snart fyller han tre! Det är en riktig liten fining det här. Topplekarna just nu ihop med ”mormor och Thompa” är att leka kurragömma, bada i badbaljan, rita eller att sitta under filten – en kurragömma-lek som ändrat karaktär till att bli picknick-kurra. Givetvis låtsaspicknick. Allt är på låtsas nu.

Min 60-årsdag firades på jobbet med fin tårta, sång och ett kortare rektorstal. Presenten är att få välja en tårta från Tårtverkstaden – och då blev det så klart en ”White Lady.”

60-åringen firades ju med överraskningsfest förra månaden och i all enkelhet hemma denna månad. En av presenterna var bröderna Noréns FANTASTISKA konsert. Galet vilka talanger, sådan känsla och lekfullhet. Mia och jag firade också mammas födelsedag med vinprovning och tilltugg på Bohlins. Vi har också fått veta att ett nytt litet liv kommit till familjen. Ännu bara stor som en jordgubbe men ändå större än det sesamfröet hon nyss var. Levi ska få en lillasyster i juli. Så kul.

Ett liv har också släckts. Den vackraste kissen vi alla sett. Kyrkisarnas Otis blev påkörd 18 december, så oändligt sorgligt. På dagen ett år och nio månader men han hann med mycket på sina få månader: Jaga och apportera godispapper, plumsa i toan, bli vän med en hund (tog nästan ner hunden), jaga en skata, sitta på höjd; på axlar, hatthylla, översta bokhyllan, flyga mellan möbler och dyka från en övervåning. Därtill fånga kryp, stjäla mängder av mat, hoppa högt, klättra i träd, kråma sig, vara i vägen vid bäddningen och så tog emot mycket gos… nästan tills han dreglade. Med det sagt; hans liv var liksom fullt och döden ögonblicklig som det verkar. Han låg så fint på sidan bredvid grannens brevlåda. Fint men utan liv. Känslosamma diskussioner har förts med postnord, de huvudmisstänkta.

Arne: Trion Mia, Pippi mamma Vanja hade en slags minnesstund i Vaxholm. Vi tog en lunch på hotellet och en fika på Boulangeriet. Tittade ut över vattnet och sa ’adjöken’.

En första presentation av bouppteckning har passerat och med anledning av anledningen återstår en del arbete nu. Vi har också varit hos Arne och sett över vad vi önskar flytta från hans hem och över till våra. Det blev en hel del, faktiskt tre bilar fulla. Hemma installerades en ny arbetsplats. Superfin!

Vi fick med oss möbler, fotografier, dokument, tavlor, spritflaskor och en jäkla massa tåg. Hur många, har vi räknat ut samtidigt som vi fotograferade dem och hade spritfest 🙂 Cirka fem av spritflaskorna (fin whisky, gin och konjak) visade sig innehålla hemkörd svartvinbärssaft, så pass ålderstigen att den hade klumpat ihop sig till gelé.

Sista helgen i november kom en massa snö – och den höll överraskande nog i sig, undantaget ett par dygn. Snömängden i slutet av december var ca 20 cm och temperaturerna låg runt 7-12 minusgrader mot slutet av året.

Äntligen avslutning! Vi önskade varandra en God Jul genom att både elever och personal sjöng sina trudeluttar. Vi åt jultårta och hängde kvar ett tag i skolan, sedan blev det dags att lämna bygget för ett bokat dygn på Marholmen. Så fröjdefullt! I bilen på väg mot Norrtälje fortsatte Freddy Kalas sångtext sjunga i öronen:

Og på peisen har vi alle hver vår sokk
Det er jul igjen og aldri får jeg nok
Og Maria det du gjorde gjør meg godt
Takk Gud for at du ikke tok abort
Det går elv, hundre gavekort og fluestang
Henda fulle, akevitt og julesang
Nisse, lue, Ipad, og rettetang
En og to og tre
Også synger vi

Hey ho, det tramper oppå taket
Hey ho, nissen er tilbake
Hey ho, det er gaver under grana
Hey ho, og tomtegløgg i krana

Den 22:a klockan 04:27 – hände det! En kort stund stod de tillsammans och vägde hit eller dit men till slut tog Mörkret ett kliv åt sidan och lät Ljuset passera. Yin vinkade fram Yang och sa: ”Varsågod, nu är det din tur att leda. Du får ett halvår på dig, sen är det min tur igen.”

julafton firade var och en sin förmiddag hemma hos sig och sedan träffades vi hos oss med lite skinkmacka och fika samt paketöppning och Kalle Anka. Vi landade hela gänget sedan hos mormor d.ä och Pelle när klockan blivit 17. Traditionell glöggstund, traditionellt julbord, traditionell känsla av att tiden försvann. Det enda som inte var traditionellt var vädret. Vi hade en kall, vit jul i år.

Nyårsafton firade vi som vanligt genom att åka till Norrtälje, promenera en stund och sedan åka vidare till Grisslehamn. Där landade vi en timme uppe på Havsbaden för att invänta Eckeröfärjan. En mysig tur bland andra glada. Tur och retur Eckerö med bar på utvägen och superbuffé på hemvägen. Året avslutades med Bingolotto och skumpa hemma.

Nu är det 2024. En spännande grej är att se vilka ord som blivit det senaste årets nykomlingar i nyordslistan. Nyordslistorna utgör en kulturskatt eftersom de ofta säger något om samhället just den tiden. Curla, mobildagis, rondellhund, swingpjatt, tamagotchi, yuppie och öråd är ord som utgör en tidsspegel för en passerad tid. Institutet för språk- och folkminnen och språkrådets listar nu ord som: gargasnipe, ick, klivare, tant parkour, hyschpengar och nepo baby. Gå in och kika!

Det tar dock lite tid innan nya ord landar och så länge nöts det på friskt med de gamla. En avslutande dialog illustrerar hur man helst pratar nuförtiden men vad man helst också borde sluta med nu, liksom bubbelhoppa (ett nytt ord) sig ur.

Vi säger: ”November och december – två mindre najsa månader som vi ändå har bröstat oss igenom med chilligt häng.”

Ni svarar: ”Ah, fattar!”

För att jag är så otroligt glad över det, avslutar jag året med en annan persons avslut av sitt år. En av mina läsare som också är både mängdläsare, bokrecensent och författare lade ut detta på Insta:

Och innan vi lägger år 2023 bakom oss, finns några saker att uppmärksamma särskilt.

  • Januari: Hotell Lilla Rådmannen. Restaurang Mowglis kök och Tootsie på Cirkus.
  • Februari: Promenad Mariehamn runt.
  • Mars: Inspiration om skrivande i Konststian. Publik på Let´s Dance.
  • April: Blombud från förlaget med ett första ex av Pepper.
  • Maj: Sopptur med Briggen. Prisregn på Lidingö Runt: ”Line of honours”, ”Snabbaste båt på seglad tid” och ”snabbaste flerskrovsbåt”. Pepper release på Pont.
  • Juni: Cykeltur till stan: Sthlm Marathon, Mälarpaviljongen, Tessinparken och Stadion.
  • Juli: Resan till Bauduen och resultat plats 10 av 36… och vidare till Travemünde: Plats 9 av 48 i silverfleeten. 
  • Augusti: Sjökrogen och Patrick Isaksson.
  • September: Lidingö Runt shorthanded: Vann första båt över mållinjen och pris för snabbaste flerskrov (1000 kr). Fick Solceller, åkte till Vassiliki, kom hem och stack till Göteborg (bokmässa och Robert/Katarina).
  • Oktober: Start för torsdagssimningen. Moulin Rouge på China. Överraskningsfest Pippi 60 år.
  • November: Adventskonsert Joyvoice. 60-årspresent Bröderna Noréns konsert i Philadelphiakyrkan.
  • December: Farfars sekretär och lampa. En tur till Marholmen. iMovie-filmer på temat ”Pepper.”