Oktober 2021

Oktober är inte världens roligaste månad faktiskt och särskilt mycket har vi inte gjort… så det har inte precis brunnit i skrivarfingrarna. Ett tag funderade jag till och med på att låta oktober och november dela blogg men sen tänkte jag om igen. Alltså. Vassegoda: här kommer oktober. Några frostnätter, några morgnar med skrapande på bilrutor (och cykelsadel) men vanligtvis mellan 5-10 grader.

Vissa dagar soliga och höstgula, andra regniga och skitbruna. Vi har kört en hel del skogsfrukostor, vanligen lördag morgon.

Skogsfrukost innebär att man tillryggalägger en del av milspåret för att efter cirka 6-7 kilometer stanna och tippa i sig en kopp kaffe och äta en äggmacka. Denna idé har väckts till liv från förr och är himla mysig. En förmiddag i vindskjulet vid Gullsjön kunde vi konstatera att några hade varit där före oss.

Givetvis Jesus men också Nelly som hjärtar Miranda. Mirrepirre, Charlie, Inez och Lovis har haft fullt upp och några deklarerar sin kärlek; Nelly + Eddie = hjärta. Simon har varit där och ”LTS”… plus Fuck och Helo. Några penisar, mindre dekorativa tags och allmänt klotter fyllde insidan av huset tre väggar.

Utöver skogspromenader har vi återtagit yogan efter många månader. Återigen har vi tränat på att andas in på Sat och ut på Nam, letat efter tredje ögat, gjort rotlås, tänjt och böjt, kämpat och vilat. Allt välkommet och skönt men vilan har varit det avgjort bästa. Det finns inget bättre än när yoga-bästa-fröken säger: ”å nu kan ni lägga er ner och vila.”

Som en katt bland hermelinerna

Förutom yogan har jag joggat och kört enligt PT Online’s program där varje hiit körs i tre varv vilket sammanlagt tar max 20 minuter. Riktigt bra träning till fördel för muskelstyrka, stabilitet och balans. PT online lägger upp tre styrketräningspass per vecka i oktoberkalendern. Garanterat svettiga pass! Delar med mig här nedan om någon annan vill köra. Jag har länkat till några instruktioner och det finns så klart fler på Youtube:

Hiit 1 (måndag): Innehåller 10 reps burpee, 20 reps jumping jack, 12 reps armhävningar, 12 reps squat jump, 20 reps cross mountain climber... repetera alltsammans 3 gånger.

Hiit 2 (onsdag): Innehåller 20 reps jump lunge, 20 reps mountain climber, 15 reps squat jump, 12 reps sit up, 20 reps frog jump… repetera alltsammans 3 gånger.

Hiit 3 (söndag): Innehåller 12 reps burpee, 20 reps bicycle crunch, 30 reps high knees, 30 sek fast feet, 12 reps/ben alternating reverse lunge… repetera alltsammans 3 gånger.

I november månad gäller nya övningar, både bål- och benstyrka samt rodd. Några vikter ingår men i första hand är det den egna kroppen som utgör motståndet.

Båten är upptagen efter sista seglingen som var ett Klubbmästerskap på Bosön. Sju båtar var med och vi körde en kul bana med halvvindsstart, därefter undanvind och slutligen kryss. Detta upprepades i två varv innan sista halvvindsträckan i mål. Vi vann ett av de sju racen och kom på en andra plats totalt. Resultat här.

Helgen innan körde vi ett annat klubbmästerskap. Det var Hobie-KM och vi var med, på Baggen där totalt 10 båtar joinade. Det är otroligt mycket mer pepp och spännande att vara så många i starten. Det blev 3 race och vi vann! Resultat här. Det roliga var att vi gick till seger med Åkes båt som är klubbens äldsta. Vi har lånat båt de senaste gångerna eftersom vi sålt vår. Vid närmare eftertanke var detta det 5:e Hobie-KM i rad som vi vunnit.

Medan jag har kört mina Hiit har Thompa fortsatt sitt bowlande. Aktiviteten tvingades i vila under pandemin men turneringen har äntligen fortsatt och lagandan är på topp igen.

Mamma har fyllt 85 år men ville inte bli firad. Mia och jag förfira-fikade henne ändå på Carima och ska ut på brunchkryssning 13/11 på S/S Stockholm. Då mönstrar vi på, äter oss tjocka och dricker oss runda tills vi är tillbaka där vi startade; på Strandvägen. Dagen innan mammas födelsedag bjöd hon hela sin familj; de som på ett eller annat sätt kommit ur hennes vård och omsorger (plus några till)… det vill säga 14 personer och en Lus, på lasagnemiddag. Verkligen i godaste laget. Stort GrAtTiS till mami från oss!

Marknadsföringen av Waller fortsätter. I kultur- och samhällsmagasinet Opulens, där det tidigare gjorts en kapitelpublicering, gavs en intervju med P-C Wike. En riktigt fin recension ligger numera också på recensionsportalen. Elisabeth Brännström är den som har läst och tyckt till. Såsom hon uttalade sig, kändes det som om hon har förstått sig på min tanke med boken. Hon avslutar: Jag saknar bara en sak i Waller; lite mer av den komiske, hetlevrade och inte helt hederlige ICA-handlaren Bengt. I övrigt hade jag stort utbyte av den här boken och läser gärna fler böcker i serien om Laduvik. Överlyckliga jag som hör att någon vill ha mer! … och Bengt finns det mer av så klart.

Utöver detta har en forskare från Linköpings universitet intervjuat mig en hel timme med anledning av ett forskningsprojekt knutet till kultur och kreativitet. Hon jobbar med en rapport om skrivande som yrke, varför fler och fler skriver och varför författaryrket är så lockande för så många och främst för kvinnor. Varför man drömmer om att vara eller bli författare och hur författarskapet skiljer sig från ett nuvarande arbete. Avhandlingen är klar om uppskattningsvis 2 år och jag hoppas att jag har kunnat bidra på något sätt. Hur som helst är det nyttigt att träna sig på att prata om sina alster och kunna beskriva dem närmare. Det är svårt, som att beskriva sina barn. De betyder ju mer än summan av alla de ord man väljer, vilka man än väljer.

Nu har vi kommit till precis just det. Barn kan inte beskrivas och inte heller ett barns barn men jag gör ändå ett försök. Han går… OCH kryper-isch, äntligen! Att krypa-isch betyder att han ålar och hasar sig fram samtidigt som han skovlar upp farten med en svettig högerfot. Han har börjar sova i spjälsäng, äter ungefär allt men helst gräddfil eller apelsin. Han tycker inte om folk med hattar och inte mörker. Han förstår verkligen inte varför man ska vara ute och gå i vagnen när det är mörkt ute. Han är i stort sett alltid glad och förstår mycket av det man säger. Pratar, undrar, letar, funderar. Han är en rackarnas filur, vilket syns på bilderna. Passbilden haha! Polisen hade nog velat ha honom kvar, forever.

Enligt hälsopunktens information försvagas njurarna av rädsla, magen av oro, hjärtat av stress, levern av ilska och lungorna av sorg. Det kan ju inte vara helt fel att känna till.

—————————- CORONA —————————-

Från 1/11 kom nya direktiv från FHM som i stora slängar går ut på att återgå till ”när-arbete”, att hålla avstånd samt stanna hemma om man har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion. De som är fullvaccinerade behöver inte testa sig och kan återgå i tjänst efter ett feberfritt dygn även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom. Vård- och omsorgspersonal, hemtjänstpersonal och personer som får symtom efter resa bör testa sig även om de är fullvaccinerade. De som testar negativt för covid-19 kan komma tillbaka till jobb om de varit feberfria ett dygn och känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom. De som testat positivt ska stanna hemma och som tidigare följa förhållningsreglerna för den som är smittad av covid-19.

Vi lämnade september 2021 med närmare 4,8 miljoner avlidna i världen och fler än 234 miljoner Coronasmittade. Drygt 1 milj. 150 tusen var smittade i Sverige och drygt 14 800 avlidna. 

Nu lämnar vi oktober 2021 med drygt 5 miljoner avlidna i världen och fler än 248 miljoner Coronasmittade. Knappt 1,2 miljoner är smittade i Sverige och 15 000 avlidna.