April 2021

Man skulle kunna säga att vi lite grann har börjat på ny kula i april. Katten är nyduschad och doftar Wella Care & Nourish Shampoo och vi tvåbenta… vi har möblerat om. Numera står sängen utanför sovrummet (hand upp alla som vet någon mer som gör så). Just de här händelserna har skapat förvirring och vi vet vare sig var vi är på morgonen eller ens var katten tillbringat sin natt. Men det känns ändå friskt och lagom busigt, faktiskt ganska omstörtande. Efter 57, respektive 61 år, har vi gått från slott till koja… nej skoja bara… från holk till rede. Och sängen är dessutom ny, eller nästan. Vi köpte den av Ida och Dreas, och den förra dubbelsängen ställde vi på plats i friggisen.

Varför? Jo, sedan lyan tagit över tre av våra rum, har vi endast två kvar, sovrum och vardagsrum/matrum. Med tanke på att sovrummet ligger precis över lyans vardagsrum och ljud studsar både uppåt och nedåt, kändes det rimligt att flytta ut sängen (såsom vi rumlar runt… hehe…) Skämt-å-sido. Men grannen är ung, spelar dator och har kompisar. Sånt hörs. Vårt sovrum har i stället blivit ett komplett träningsrum med roddmaskin, multigym, pilatesboll, yogamatta, rockring, hantlar, gummiband, vikter och en massagestol. Det enda som saknas är ambitionen och viljan att träna frekvent på dessa maskiner. Fast det kommer…

På tal om precis just det så menar doktor Mikael (han ”doktor Sol”) att det går att ”köpa” mer livstid genom att anamma en sund levnadsstil. Hans mått på sund livsstil är att träna 30 minuter, tre dagar i veckan. För varje träningspass förlängs livet med det dubbla: träna en timme, förläng livet med två. Men det gäller att börja i tid, det gäller framför allt från 40 år och framåt. Svarte Petter för den som inte är fysiskt aktiv, hen lever i genomsnitt 12 år kortare. Jag tror på doktor Sol, men jag tror också att han (precis som jag) agerar en aning kontraproduktivt. Solar man för mycket kvalar man kanske inte in i en så kallad ”sund livsstil”. Ett steg fram, och möjligen… i värsta fall; två steg tillbaka.

Säng i förhållande till dörr

För att återgå till ommöbleringen. Den har visat sig vara mitt i prick och i enlighet med Feng shui då man tydligen ska undvika att placera sängen jämte sovrumsdörren. Man ska inte ha sängen längs samma vägg som dörren eller nära dörren. Dörröppningen har nämligen en stark inkommande energi. Den som har hängt med så här långt förstår redan vitsen: vi har ju inte ens en dörr längre. Enligt läran ska det också vara fri sikt mot dörr och fönster då detta skapar en känsla av trygghet. Check på den. Det råder numera så fri sikt att vi praktiskt taget kan filma oss själva med övervakningskameran på bottenvåningen. Enligt Feng shui ska man se till att kunna kliva in i sängen från båda sidorna. Japp, det kan vi. För bästa möjliga sömn är det även viktigt att undvika vassa kanter (så kallade giftpilar inom Feng shui) riktade mot sig, framför allt mot huvudet. En byrå, bokhylla eller ett sängbord är exempel möbler vars vassa hörn pekar mot en… och ja, faktiskt. Vi hade tidigare tre hyllplan, på var sida av sängen, som sängbord. Samtliga hörn pekade mot huvudet. Vassa hörn sägs kunna ge huvudvärk, påverka sömnen negativt och göra så att man sover oroligt om natten. Allt detta kusliga är borta nu.

Och så det bästa av allt: i och med ommöbleringen sover vi numera med huvudena i sydlig riktning. Det finns studier som visat skillnader på blodtryck och puls. För ett tag sedan kom det en forskningsrapport som visade att sova med huvudet mot norr var mest vilande men nu har det kommit en nyare studie  som indikerar att man får lägst blodtryck, puls och stresshormon av att ligga med huvudet mot söder. Med huvudet mot norr blir man pigg och med huvudet åt väster sover man oroligt.

Så nu står vår nya, fina säng numera i ett hörn av allrummet på övervåningen vilket funkar alldeles utmärkt. Dock inte för katten, som är mer förvirrad än vanligt. Till de nattliga jamningarna, kan numera läggas att han inte riktigt fattar läget. Han vet att han ska ligga bredvid mig men han ligger lika stelt i sängen som om han hade hårnät och papiljotter. Liksom ”finligger”. Hans skrikjamande fortsätter i alla tänkbara tonlägen flertalet gånger på nätter och morgnar var vi än är. Så, ingen skillnad där alltså. Jamandet på dagarna påminner om ett fårs bräkande men dagens jamande liknar på inget sätt nattens. Då kommer det i stället ljud ur honom som är ömsom gälla som bebisskrik, ömsom pipiga som från någon som sitter fast men oftast är de djupa, nästan dova som från ett lejon. Aldrig någonsin låter han som en helt vanlig katt, typ ”mjau”.

 

När det kommer till poolaltanen, så är alla sidor klara och däcket påbörjat. Frigolitbotten och självaste formen som tunnan snart ska sänkas ned i, är klar. Även reningspumpen ska stå i frigolit under däcket och alla dessa delar har stått i uterummet sen i höstas. Äntligen är det utplockad och röjt. Saker har kommit på plats och vi (mest Thompa) har skyttlat mellan Byggmax, K-Rauta, Jula och tippen, så nu börjar det lite grann likna det vi tänkt oss här hemma. Våren har satt fart på sysslor som häckklippning och gödsling av gräsmattan. Hobie-focken, vårt lilla färgglada altantak, vars fönster blåst sönder under säsongerna, är numera lagade. Så åh vad vi välkomnar värme och sol nu! Ett tag såg det hoppfullt ut, och ett tag gjorde det det inte. Nu har vi liksom fastnat i det senare sedan ett par veckor tillbaka.

Även båten är bortkörd till sin sommarplats på Bosön. Vi hade en heldag med båtfix på land. Först en massa mickel på hemmaplan i lä i en 15-gradig vårvärme. Tvätta, laga, slipa, vaxa. Sen transport och fortsättning på klubben med riggning. Framåt eftermiddagen var det ingen lä, och inte det minsta vårskönt. Snarare svinkallt, 6 grader isch och blåsigt. Mecket gjorde vi samma dag som den första träningsdagen så många av seglarkompisarna var på plats. Vi blev dessvärre inte helt klara med riggen så vi hoppade av träningen denna dag. I stället kom familjen Guppi med förtäring. Vi hade beställt varsin Gretarulle och en lättbärs från Prestogrillen. Mysigt att de kom… och stannade. Vi sökte lä bakom båt- och jollehuset för att kunna umgås en stund innan de åkte, och vi fortsatte. Inte förrän efter kl 20 var vi tillräckligt färdiga för att kunna lämna allt och åka hem till värmen.

Även träning nummer två blev uppskjuten, denna gång på grund av väderförhållanden. Regn och piskvind. I stället körde vi träningen digitalt i soffan hemma med teori/diskussion och planering. Större delen av gänget var uppkopplat och mötet avslutades med ”Virtual Regatta Inshore Race”. Thompa kom 2:a.

Eftersom torsdagsträningen blev virtuell, körde vi en extraträning på tisdagen veckan efter. Kallt som helvete med bara några få plusgrader men lagom fina vindar. Bara tre båtar deltog. Ordinarie träning på torsdagen i samma vecka, var också i kallaste laget…  men kul. Många båtar var med, så många som nio. 

När det är så in i vassen kallt att fötterna stumnar och händerna nästan helt tappar ”grippet”, då längtar man bara hem i värmen. Till soffan och till nån av de pågående serierna. Nu har vi precis tittat klart på tre säsonger av danska ”Brottet” och därefter matat i oss sex avsnitt av Snöänglar. Båda klart sevärda, men det danska smäller nog högst. Det nya nu är ”Bäst i test”, en programidé som släpper lös härliga skratt. Det är fyra ständiga deltagare och en gäst som får helt galna utmaningar att göra. Se exempelvis här 😉

Om Waller. Fortsättning följer. Först la redaktören tassarna på ord och formuleringar, gav mig ett par veckor för rättning innan nästa del av manustvätten tog över; korrekturet. Därifrån kom nya synpunkter och fler funderingar som krävde nödvändiga bearbetningar. Man kan nog hitta hur många fel som helst. Boken är genomläst säkert sju, åtta… kanske tio gånger tidigare och nu efter ytterligare två omgångar av proffsläsare, hittade jag ändå fel som de hade missat. I samband med dessa genomgångar, hörde formgivaren av sig angående layouten på framsidan och de båda flikarna.  Waller kommer att tryckas i ett s.k. ”danskt band” (se bild).

På en av lovdagarna tog syrran och jag en promenad. Den taggade oss för fler, men med den tanken att dels ta med mamma och dels landa på café Carima i Gribbans centrum. Tänkt och gjort. Två gånger hann vi med, senaste gången på Valborg, då även Ida och Guppi följde med oss. Mysiga grejer. Vi landade i soffhörnan där vi riktigt bodde in oss. 

Thompa är inte bara en altanbyggare, utan också en son, karl, lillebror, man, make, far, arbetskamrat, kompis, rorsman, ingenjör, svärson, kusin, svåger och Täbybo… MEN! Denna månad har han inte bara pluggat sig till ett VHF-certifikat (mayday, mayday 156,8 MHz kanal 16) utan också till titeln ”diplomerad informations- och säkerhetsstrateg” (mayday mayday men mer på land). Det senare efter att ha pluggat i sex dagar (enligt egen uppskattning) och gjort ett avslutande test. När Thompa pluggar i sex dagar gör han det framför tv:n medan han pratar med mig, seglar virtuellt, räddar katten från att trilla ner från soffan, skickar SMS, jobbar och äter… typ. Hans ”sex dagars” pluggande är lååååångt ifrån så preparerat som jag tjatar på eleverna att göra: avsätta särskild studietid, sitta avskilt, ta bort alla distraktioner, lägga mobilen i annat rum, ställa en äggklocka, ta en paus och göra nåt belönande/ät/lek innan du förbereder nästa studietid och ställer äggklockan på nytt. Du kan inte… ingen kan multitaska, man bara tror att man kan det men studier har visat att så inte är fallet. Om man inte heter Thompa förstås. Han kör plugg/belöning/ät/lek samtidigt. GRATTIS i alla fall till de nya titlarna. Och grattis till den finaste av titlar: att vara ”bubbelmorfar” och blivit något av Levis favorit <3

Levi Bus-Lus kan göra en massa grejer. Suga på underläppen, rikta in händerna mot det han ska ta, vända sig från rygg till mage (har hänt 3 ggr men är f.n pausat) och så har han skrattat högt. Ida, Dreas och Guppi satt framför tv:n och tittade på ett kul program. Någon sa något varpå alla skrattade. Hela tv:n gurglade av glädje och hela soffan hoppade av skratt. Efteråt, när tystnaden skrattsalvorna lagt sig, skrattade Levi högt och glatt (hände en gång och är tillfälligt på paus det med).

Lite Corona-info kommer nu (även ovanför bloggens s.k. ”Corona-streck” … bara för att det rör eventuella sommar- och semesterplaner. Vi har sedan förra sommaren två frysta seglingsevenemang. Det ena är Hobie-VM i Spanien, som först flyttades från juni -20 till juni -21 och nyligen flyttades igen till september -21. Det andra är Viper-EM i Italien som flyttades från juli -20 till juli -21. Frågan är: kommer vi att kunna delta? Vi har frågat Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, Ali Mirazimi, professor och virusforskare vid Karolinska institutet och Bo Lundbäck, professor i lungsjukdomars epidemiologi, Göteborgs universitet (tunga namn vi valt att vända oss till) och så här svarar de:

1) Kommer vi att kunna resa inom Sverige, alltså kommer Windrikarna att kunna åka ner till Trelleborg därifrån färjan går? 

Agnes Wold: Ja visst, självklart. Bo Lundbäck: Det är oklart. Åker man egen bil är det ju smittrisken mindre, men om man blir sjuk behöver man ha möjlighet att ta sig till den egna regionen. Ali Mirazimi: Ju mer man börjar vaccinera, desto mindre restriktioner. Det kommer vara bättre än förra året.

2) Kan vi resa utomlands, dvs fortsätta vår tripp söderut mot Italien och/eller Frankrike?

AW: Så länge det pågår en pandemi är det bättre att inte åka utomlands. Man kan naturligtvis bila ner till Frankrike eller sådana saker, men att åka långt med flyg tycker jag fortfarande det finns nackdelar med det. Man ska akta sig för att åka till länder med dålig sjukvård. BL: Det kommer finnas internationella vaccinationspass för den som vill resa, men hur lämpligt det är vill jag inte kommentera. Men flera länder säger det, att de välkomnar fullt vaccinerade personer som kan bevisa att de är det. AM: Förra året reste en del, och den möjligheten kommer finnas kvar. Många turistländer kommer vilja öppna sina gränser. Men man ska tänka på att de länder man kommer in i har restriktioner, det kommer inte vara som för två år sedan.

3) Kommer det ske lättnader på på restriktionerna på krogen? Med andra ord: kommer vi att kunna ta en After sail-bärs?

AM: Mot sommaren tror jag det kommer en eller annan. Så fort smittan går ner, kanske de får ha öppet till 22. Lite senare, när smittan verkligen är nere, går vi vidare till det vanliga. BL: Jag vet inte. Utomhus kan man ju umgås lättare, men inomhus vill jag inte spekulera. Det är en märkligt populistisk regering vi har, som stryker den välmående medelklassen medhårs. AW: Det måste det göra, kan inte tänka mig något annat. När smittan går ner. Klart ingen vill ha det här hur länge som helst. Om jag gissar så är det ändrat inom någon månad, men det går inte att veta.

4) I mästerskapssammanhang ingår fester och sammanslutningar, exempelvis invigningsfesten, Captains dinner, The competitors evening och avslutningsfesten. Kommer vi att kunna hålla liknande större fester i sommar?

BL: Nej, det tror jag inte. Smittspridningen fortsätter vara på mycket höga nivåer. Det tar tid från det att man fått första dosen till det att man får ta andra sprutan. Börjar man vaccinera brett i juni så blir de fullvaccinerade i augusti, så jag tror inte att man kan ha stora fester i sommar. AM: Det blir knasigt tror jag, men beror på hur långt vi kommit med vaccinationsprogrammet och spridningen ser ut. Som det ser ut idag blir de svårt, men det kan ändras. AW: Det beror lite på. De äldre kommer att vara vaccinerade, så det är bra, att inte 75-åringar får corona och dör av det. Men det kan ju hända att alla yngre inte är vaccinerade och då kan det ju bli smittspridning.

5) Ska vi vara oroliga för en fjärde våg? 

AM: Med coronaviruset kan man aldrig vara säker på nånting. Men om vaccinationsprogrammet fortsätter som det ska, ska vi skippa en fjärde våg. BL: Ja, det kan finnas en risk för det. Om man ser på en sju- till fjorton dagarsperiod så har Sveriges smittspridning legat i absolut Europatopp. Men det kommuniceras inte riktigt. AW: Nej varför ska man vara det? Gå och oroa sig ett halvår innan kan inte vara någon mening med. Jag sa att jag inte trodde på en andra våg. Jag brukar inte uttala mig om framtiden, så gjorde jag det och fick så fel. Men rent teoretiskt, när folk är vaccinerade och många haft sjukdomen, så blir i alla fall kommande vågor mindre och mindre.

Kommentar till BL ovan: Ja, Sverige har haft sina toppar men är inte värst som synes på diagrammet här bredvid och kommer man till antalet avlidna så ligger Sverige definitivt inte sämst till.

Vaccinationerna rullar på och nya riktlinjerna har kommit som gäller för alla personer som blivit vaccinerade. Minst tre veckor efter första dosen vaccin bedöms skyddet av vaccinet vara bra, men det behövs också en andra dos för att ett långvarigt skydd ska kunna garanteras. Efter vaccination kommer det vara okej att:

… träffa människor från olika hushåll, även inomhus. Det kommer vara okej att kramas, okej att handla i butik – men inte skapa trängsel för andra. Det kommer också vara okej att ha gemensamma aktiviteter plus att dagverksamhet för äldreomsorg kommer att kunna återupptas.

På självaste Valborg fick Thompa spruta nummer ett och inom fyra veckor kommer han att vara färdigvaccinerad. I bästa fall har jag snart fått min första spruta så dags, vi får väl se…

Den 1/6 kommer vaccinbeviset, det så kallade gröna beviset, vara klart. Från den 26/6 planeras det att börja användas inom EU för resor mellan länderna. Det kommer att stå om man är vaccinerad, med vilket vaccin man vaccinerats, om man har testats positivt för covid-19 och om man har ett nytaget negativt covidtest. Om Sverige kommer börja använda det nationellt innan dess, beror på regeringen.

—————————- CORONA —————————-

5 700 nya fall av covid-19 har konstaterats under perioden 13 april till och med 15 april. Totalt vårdas 579 personer för covid-19 vid något av regionens sjukhus, det är 20 färre än i senaste lägesrapporten den 13 april. Över 100 är så svårt sjuka att de får intensivvård. Läget är mycket ansträngt på länets sjukhus mitt i denna tredje coronavåg – där yngre personer har insjuknat i covid-19 i högre utsträckning än tidigare. Exakt vad förskjutningen i åldrarna har att göra med vet man ännu inte. Det kan bero på att den engelska varianten är mer smittsam och ger allvarligare symtom. Det finns vissa tecken på det som man sett i forskningen. I mitten av månaden kom en rapport för Region Stockholm som beskrev hur akut Coronaläget fortsatt är.

Länets akutsjukhus är mycket ansträngda, särskilt vad det gäller intensivvården. Det finns lediga intensivvårdsplatser men marginalerna är inte så stora som vi skulle önska. Nu pågår en dialog med privata vårdgivare för att se om det finns möjlighet att stödja akutsjukhusen ytterligare genom att utföra mer vård som annars hade utförts vid akutsjukhus eller att hjälpa till med utbildad vårdpersonal som kan arbeta inom akutsjukvården.

Totalt är det nu drygt 8 procent av den svenska befolkningen som har haft Corona men det ser olika ut i olika delar av landet. I följande kommuner har man klarat sig sämst: Sävsjö och Lycksele med runt 12,5 procent drabbade. Gnosjö och Gävle med 11, 8 procent vardera. Följt av Helsingborg, Gislaved och Burlöv med cirka 10.9 procent. Ale på tionde plats med 10,5 Procent.

Medan följande kommuner har en befolkning som klarat sig bäst: Bjurholm ligger överst, ihop med Pajala med enbart 2,2 procent drabbade, tätt följda av Arvidsjaur. Därefter ett litet hopp till 2,6… 2,7 procent i Vilhelmina, Dorotea och Sunne. Vännäs ligger på plats tio i ”bäst-listan” med sina 3,1 procent Coronasmittade. Sammanfattningsvis; stor spridning i riket mellan 2,2 och 12,5 procent smittade, men som sagt, rikssnittet ligger på drygt 8 procent.

I en amerikansk studie har man noterat att graden av fysisk aktivitet påverkar allvaret av covid-19. Av 48440 drabbade visade det sig att risken för sjukhusvård var mer än dubbelt så stor för dem som, upp till två år före pandemin, varit fysiskt inaktiva. Innan jämförelsen kunde göras justerade man för ålder, kön samt underliggande sjukdom, sedan studerades personer som ägnade sig åt minst 150 minuters fysisk aktivitet per vecka. Det man också kom fram till var att de fysiskt inaktiva löpte 73 procent större risk för intensivvård och 2,5 gånger högre risk att dö på grund av sjukdomen. Därmed hamnar fysisk aktivitet (eller snarare inaktivitet) på 3:e plats efter ålder och tidigare organtransplantation bland de faktorer som mest påverkar risken för svår covid-19. Så, bäste doktor Sol. Där kom ytterligare en livsförlängande faktor med i beräkningarna. Det räcker kanske inte med tre 30-minuterspass… de verkar behöva vara så många som fem 🙂

Nu lämnar vi april 2021 med knappt 3,2 miljoner avlidna i världen och knappt 152 miljoner Coronasmittade. Drygt 973 000 var smittade i Sverige och drygt 14 000 avlidna.

…Att jämföra med sista april 2020 med drygt 230 000 avlidna i världen och 3,3 miljoner Coronasmittade. Då var en bit över 21 000 smittade i Sverige och knappt 2600 hade avlidit. Siffror som var skrämmande då.

https://www.youtube.com/embed/zI9ByJEhi0A

Ett svar på “April 2021”

  1. Det stora äventyret april har jag nu upplevt i mobilen. Kändes mer späckat än överskådligt. Inte så många bilder denna gång
    Tack å hej leverpastej 🙂

Kommentarer är stängda.