December 2020

Nyårsaftonen har passerat. Efter en afton i närvaro med god mat och dryck, med Miss Sophie’s 90-årskalas på teven och bubbel i glasen välkomnar vi år 2021. Mellan klockan 23 och 01 var vi var med på Joe’s kalas i Grekland och fick lite feeling därifrån.

Nu stundar ett nytt år att snabbt och rutinerat skala av, 365 nya dagar att förbruka på överilat vis. Vi tänker att det här var några nagelbitande och engagerande händelser från förra året. Exempelvis att…

  • Det brann i Australien
  • Eurovision Song Contest ställdes in
  • Slussens Guldbro gled in i stan och senare invigdes
  • SL stängde framdörrarna på bussarna
  • Palmegruppen pekade ut Skandiamannen som den som sköt Olof Palme
  • Storbritannien blev den första nationen att lämna EU
  • Trump fick överlämna presidentstolen efter endast en mandatperiod

Lite sent att komma med det nu kanske men valet av vilka underkläder man sätter på sig på nyårsaftonen sägs avgöra ens öde kommande år. Så tänker man i alla fall i Sydamerika. Rött = romantik/passion, Gult = glatt/piggt, Grönt = harmoni/tillväxt, Lila = mystik/lyx… ja det där med färgers energier kan ni säkert. Jag hade vita underkläder = oskuld, renhet (yeah right). Thompa hade svarta = mörker, formalitet, makt (oh yeah). Inför nyårsafton 21/22 kommer vi nog satsa på gröna, gula eller lila underkläder. Rena påskmyset…

Om man inte gillar fyrverkerier finns andra saker att göra på nyårsafton. I Sydafrika kastas gamla möbler ut genom fönstren som en förberedelse inför det nya. I Danmark krossar man i stället porslin utanför dörren hos den man vill bringa tur.

Om man inte gillar fyrverkerier finns andra saker att göra på nyårsafton. I Sydafrika kastas gamla möbler ut genom fönstren som en förberedelse inför det nya. I Danmark krossar man i stället porslin utanför dörren hos den man vill bringa tur.

 

 

 

 

I Ungern äter man vare sig hummer eller oxfilé. Där stoppar man i sig fett fläskkött i gelé, vilket symboliserar välfärd och rikedom. Man äter absolut inte fisk, då kan hela nästa års tur simma iväg. När manmaria rune

skålar in det nya året i Spanien är inte skumpan det viktigaste utan i stället att äta 12 vindruvor. En druva för varje kommande månad i det nya året.

 

Väderfacit: Under juni och juli brukar vi ha omkring 250 soltimmar per månad i genomsnitt. I december däremot ligger Stockholms genomsnitt vanligtvis kring 33 soltimmar, undantaget årets december. Låga och regntunga moln har bidragit till att vi inte sett skymten av solen under hela månaden. Lägg därtill obefintligt med snö (utom snabba 3 cm på juldagen) så finns det inte ens något som det obefintliga ljuset kan reflektera mot.

Som om det inte vore nog med elände. Det hade blivit dags att förnya körkortet. ”Kom in till stan”, sa Thompa. ”På Trafikverket kan man fota sig hur många gånger som helst, kasta bilder i soporna och så välja den bild man till slut godkänner. Jättesmidigt!” Medan vi fotvandrade till Trafikverket vid Klarabergsbron, kom mer information successivt. ”Det gäller att sätta namnteckningen lite direkt, du vet med en sån där konstig penna som gör att man skriver fult”. Okej sa jag. Du menar att man kan fota sig typ obegränsat men måste göra en snygg namnteckning på första försöket eller? ”Minns inte riktigt”, blev svaret.

Hmmm… med facit i hand kan jag nu meddela att det var lite tvärtom. Jag fotade mig som ett ”fulkort”, slängde, tog ett ”nu-ler-vi-oskuldsfullt-kort” och såg då som först att jag var lite flottig i pannan, tog ytterligare ett kort men flinade så ögonen försvann och sen…. sen… sen… (fan för Thompa) var de ”oändliga” försöken slut. TRE ynka försök, så nu kommer jag att få dras med ett körkort (tydligen tills jag dör… även den informationen kom från Thompa) där jag ler töntigt och är flottig i pannan. Namnteckningen däremot fick jag säkert 10 försök med, något som var helt onödigt.

Ljus styr dygnsrytmen, sömnen och humöret. Det påvekar också måendet, risken för depressioner samt kroppens hormoner. Med för lite ljus blir upplevelsen något som liknar jetlag med en ökad trötthet dagtid och ökade sömnstörningar under sovperioden. Två till fyra procent av oss får så allvarliga besvär av årstidsväxlingen att det behövs läkarvård och mediciner. En stor grupp, omkring 50 procent av alla arbetande i Sverige känner sig tröttare, får mindre energi och sämre humör. Det svagare ljuset ger också ett ökat sockersug… så vi blir inte bara deppiga och trötta. Vi blir feta också.

”I mörkret är alla katter grå”? … njae inte riktigt. Även i det dunkla finns det ljus och därför måste man försöka komma ut, och helst på morgonen. Den lilla dosen räcker långt för att skaka igång kroppen och signalera till hjärnan att dagen har börjat. På köpet blir man lite piggare, får lite mer lust, ork och glada hormoner.

 

Alternativet är att ta ett glas… skoja… men att försöka sitta nära ett fönster. Det släpper i alla fall igenom 70 procent av dagsljuset. Kanske byta ut någon lampa till ljusterapilampa som innehåller många blå våglängder, alltså de biologiskt aktiva våglängderna. Viktigt! Rörelse gör hjärnan superglad och en superglad hjärna hittar på mer och uppehåller sig inte med att tänka dystra tankar. Rörelse kan vara att gräva, jogga, gymma, baka, dansa, gå på stället, knäböja, höftsnurra, plocka runt bland pinaler … hjärnan är hungrig och tar vad som helst, särskilt så här års.

Choklad är bra mot depression och dysterkvist-tankar. Att ha väldans mysigt är också bra. Men vi kör chokladen först och med en Aladdin i närheten blir det också rörelse, eller åtminstone lite rotation på armarna.

Vi har, i skydd av mörkret/skyllt på mörkret, belönat oss med Aladdin. I ärlighetens namn är vi nu inne på vår tredje ask. Vi synkar varandra perfekt genom att rynka på näsan åt varandras val, så ett lager kan ta slut på en kväll utan minsta knorr. På 30-talet var choklad inte någonting man åt som nu (..typ stuvade i sig) men inför julfirandet 1939 lanserades Aladdinasken, som ett urval av Marabous mest populära praliner. Under åren har över 50 nya smaker (se här!) introducerats och asken har bytt design 9 gånger. Chokladaskens koppling till julen är ingen annan än att introduktionen av asken skedde i juletid och nuförtiden har den till och med rankats viktigare än självaste jultomten. Stackars tomten.

I efterdyningarna av min födelsedag har firandet fortsatt, så är det att fylla jämnt (57). Firandet tar aldrig slut. Jag mötte upp kompisen och kollegan Anita klockan 8 på Viggans stationscafé och hade ett morgon”möte” där. I och med rådande Coronaupplägg måste Byängarna inte lägga mötestiderna på jobbet. Man kan ses digitalt eller på annan plats. Därför valde vi supercoronasäkra cafét för vårt morgonmöte. Endast vi två och en person till var där och åt frukost. Väldans mysigt 1!

Väldans mysigt 2; då var det Mias tur att gratta. Sedan några år tillbaka köper vi inte längre presenter till varandra. Vi uppvaktar med middag och film i stället. Ibland på krogen, ibland hemma. I år blev det hemma. Mia överraskade med en japansk afton. Te och snacks till fördrink, stooor familjesushi till middag och fikagott till kaffet. Så dags hade vi också kommit till filmupplevelsen som i detta fall var hela första säsongen av ”Vänner”. Så fab!

 

 

Väldans mysigt 3; det var årets julmat-ätartur som vi gjort en tradition av. Traditionen är att vi, plus Per och Annelie, tar oss runt lite varstans och snaskar i oss. Exempelvis har vi varit på Artipelag (inkl föreställning), på Utö, Långbro värdshus, Djurönäset (inkl SPA) och nu i Sandhamn för andra gången. Turbåt från Stavsnäs, incheckning och promenad. Lite shopping och sedan skinkmacka och bärs på Ankaret, värdshusets bakficka. Därefter en dryg timmes gym och SPA, trix och fix… OCH julmatsbuffé. Så najs och så gott!

 

 

 

 

 

Väldans mysigt 4; var Idas babyshower som först planerades, sedan planerades om, därefter svajade runt och slutligen ställdes in… MEN ändå genomfördes i en slags short version. Kompisarna Wicki, Catrin och Clara överraskade när 37-veckorstjockisen anade det som minst. Confettibomb, presenter, kärlek… Dreas drog igång den Kahoot som jag gjort och vi (Ville, Joel, Thompa, Mia och jag) hakade på tjejerna digitalt. Det var skitrörigt men funkade hyggligt. Å tänka sig, Ida vann!

 

Väldans mysigt 5; hade vi på mammas och Pelles gårdsplan i en brandrök som snurrade åt precis alla håll. Elden värmde både oss och köttbullarna, plus att vi fick ljus och stämning. Vi hade knytis med glögg och pepparkakor, färskost- och skinkmacka. Köttbullar på spett och Jansson samt sill/potatis/ägg i pappmuggar. Pelle smög in och fixade fram kaffe och mandelmusslor med sylt. Det var väl väldans mysigt… och bara lite kallt.

På julaftonens kväll hade vi julmat isch tillsammans med Ville och Joel medan Ida, Dreas och Guppi höll sig på hemmaplan. De var dock här en liten stund innan Kalle Anka men Ankeborgsfamiljen visade sig, lika obegripligt som begripligt, vara viktigare än IRL-familjen.

Därmed gjorde de vad de kunde för statistiken:

Den lägsta Kalle Anka-tittarsiffran under de senaste 20 åren var 2008 med 3,2 miljoner tittare och som bäst 2012 med nästan 3,9 miljoner. Övriga år har det svajat lite fram och tillbaka men i år, då jädrans; ytterligare en halv miljon tittare vaknade till och vevade upp tittarsiffrorna som aldrig förr. Nästan 4,5 miljoner tittare ….detta trots att Guppifamiljen missade halva programmet. Holy Christ!

Väldans mysigt 6; var att vi fick besök av Simon och Malin. Vi satt först i uterummet och åt lunch som de hade med och fikade. Sen tog vi en promenad i en satans vind förbi Joel som umgicks en snabbis med oss från balkongen. Så blir det i dessa Romeo-och-Julia-tider… man ses på balkonger, terrasser, gårdsplaner, promenader, i uterum och även digitalt.

Väldans mysigt 7; var den franska aftonen med syrran. Afton blev mer som eftermiddagsmatiné och en slags uppföljning/följetong på den japanska aftonen. I stället för sushi och vin mumsade vi på ostbricka och vin. Dock hade det franska ett ursprung i någon slags hets (vid närmare eftertanke är det väl bland annat graden av hets som skiljer japanskt från franskt). Anledning: filmen Amelie från Monmartre (Amélie Poulains fabulösa öde) skulle visas endast två dagar till på SvT-Play. Den handlar om en blyg, ung servitris som en dag bestämmer sig för att förbättra livet för personerna i sin omgivning. Hon lekte sig fram i livet och såg enbart de möjligheter som fanns till förbättring. Sagolik, spännande, romantisk, humoristisk och detaljrik.

Tomten kan orimligt vara från något annat ’household’ än sitt eget och har mest troligt varit isolerad sedan i mars/april. Under året som gått har det klagats sååå mycket på att inga klara besked getts kring umgänge och sociala situationer men beträffade tomtande var instruktionerna väldigt tydliga. Vi har sparat några av de nödvändiga rekommendationerna, vilka precis som nyårstipsen nu kommer i senaste laget, men kan möjligen användas även i andra sammanhang.

Inga generella tomteförbud gavs men däremot tydliga riktlinjer för hur tomten behövde coronasäkras (ett ord som för tankarna mer till hur man garanterar att tomten ska få Corona). Till att börja med ska tomten enligt experterna tydligen säga: ”Ho-ho-ho, här har ni tomten!” (Hmmm… sedan när säger tomten så?) Vi har oftare kört med varianten: ”Ho-ho-ho, finns det några snälla barn här?” Nåväl, tipsen som sedan ges är att ses utomhus eller på verandan men det fanns även mer detaljerade instruktioner. Vi har placerat dem under lämpliga rubriker, läs vidare och känn in julmyset:

Avstånd: Tomtandet ska ske i en mindre krets som tomten ändå umgås med. Är tomten en person som man normalt inte umgås med så ska den inte komma in.

Reflektion: ”Umgås”? Tomtar umgås inte. De bor ensamma far away i landet långt borta. ”Den”? Låter mer som en rekommendation riktad till katten som försöker släpa med sig en råtta in… Eller som den farliga-gubbe-rekommendation man brukar ge till barn … Låter också som om det visserligen är kul och behövligt att tomten kommer men släpp för faan inte in eländet.

Utomhus: Barnen kan stå i fönstret och så kommer tomten fram, för att sedan backa ut på gräsmattan. Man kanske får fuska lite genom att öppna en dörr eller ett fönster under en kort tid för att prata med barnen och tala om att man är där men inte får träffas. Säg: ”Jag lämnar paketen här, så kan ni hämta dem när jag har gått”.

Digitalt: Videosamtal på julafton hemma vid datorn, i ”tomteverkstaden”. Det räcker med att du ställer ett bord och en stol framför julgranen och tar på dig en tomteluva, oavsett om du har skägg eller inte. Man ska inte sätta på sig tomtemask, då tror vi att barnen blir rädda.

Dialogen: Man kan säga till barnen att: ”Nu säger tomten att han står utanför”, eller kanske: ”Vår skorsten är för trång för tomten att komma igenom”.

Paketöverlämning: Man ska naturligtvis inte krama tomten i år, utan tomten får sträcka fram ett paket och så tar barnet det. Det är bra om tomten har vantar på sig också, men det har han nog eftersom det är kallt. Sedan säger man hej då.

Reflektioner: Tomten behandlas diskriminerande. Barnen dumförklaras. De som bor i höghus och som därigenom saknar både skorstenar och fönster på rätt nivå undantas från rekommendationerna. De som saknar gräsmattor, kristna traditioner och som inte är digitalt kunniga och uppkopplade särbehandlas. Fusk och lögner uppmuntras. De enda som behandlas extra respektfullt är de krakar som eventuellt inte har fått ordning på skäggväxten. Den sista men kanske viktigaste funderingen är varför ingen information ges angående hur Rudolf ska parkeras, kopplas, vattnas, matas och klappas?

Med detta sagt; hur mycket tydlighet som än ges är det svårt att ge varenda kotte svar på de funderingar som finns… så att säga göra alla nöjda. Däremot är det en konst att inte göra åtskillnad.

Enligt de nya rekommendationerna är tomtemask = nej och munskydd = ja. En fråga som diskuterats sedan smittspridningen tog fart på riktigt, är den om munskydd. Från och med 7/1 uppmanas alla att bära munskydd i kollektivtrafiken de tider då det lätt uppstår trängsel. Detta gäller: Kl 07-09 samt kl 16-18. Tvätta händerna innan munskyddet sätts på plats, täck både mun och näsa, tryck till skyddet över näsbenet, pilla inte på det därefter och använd snörena när du tar av det.

Förutom allt väldans mysigt har vi lagt majoriteten av de få ljusa timmarna som december haft att bjuda på, på dessa fyra saker: grävt, joggat, gymmat och rättat Fadder (äntligen skickad för tryckning). Fördelningen T & P emellan har varit ungefär 1-3, där Thomas stått för det absolut tyngsta arbetet men också det enda. Det var så tungt att det fick bli en ”gör 1 – kämpa för 3”, eftersom grävjobb omfattar minst lika mycket muskelstyrka som jogg och gym tillsammans.

I ett svagt ögonblick köpte vi så många som 12 stycken 50-centimeters betongpelare som Thompa med djurisk vildsinthet nu hackat ner i backen. De kommer att utgöra fundamentet i den nya terrassen. Ingen lätt match, inte ens kul när det är klart för ”taadaaa”… det syns inte. Som sagt, de är ju nedgrävda.

Väldans glädjande är också denna lilla figur; Lisa Larsons ”Pippi Långstrump” i en höjd av 18 cm i chamotterat stengods. Pippi är formgiven 1967 och tillverkades 1969-71 på den gamla Gustavsbergsfabriken. Förpackningen som Pippi låg i, givetvis med fötterna åt kuddhållet, föreställde hennes säng vilken formgivits av Lisas man Gunnar. Pippi var den första Astrid Lindgren-figurin som Lisa gjorde. Den var komplicerad att tillverka och upp­lagan blev därför relativt liten.

Jag såg henne första gången på en hylla hos en kompis och tyckte så mycket om henne. Givetvis började jag kika runt efter figuren bara för att konstatera att hon inte gick att få tag i om man inte ägnade sig åt budgivning (Tradera, Bukowskis eller andra aktionsfirmor). Det här är ungefär 20 år sedan men genom åren har jag kikat på Tradera, lagt några bud men snart insett att hon blivit alldeles för dyr. Nu äntligen har hon flyttat in och jag försvarar inköpet med att kostnaden under åren inte varit högre än 7 kronor/dag. Pippi kom hela vägen från Ystad, avvinkad av en 65-årig man, Jan-Olof. En mycket trevlig brevväxling startade i och med detta, här är ett utkast:

Du skrev så trevligt att det gör mig extra glad att du vann budgivningen. Hoppas du får mycket glädje av din namne. Så här är historien…  Min fru fick Pippi när hon var barn och sedan har Pippi funnits i hennes föräldrahem (inte hos oss). För en månad sedan gick Kerstins mamma ur tiden (93 år gammal) och under städningen av lägenheten kom Pippi fram. Eftersom vi har börjat med vad vi kallar ”döds-städa” det vill säga göra av med allt våra barn inte vill ärva så tyckte vi att Pippi hade det bättre hos någon som verkligen skulle uppskatta henne, så det känns jättebra att hon kom till dig. Hoppas hon uppfyller förväntningarna och en riktigt god jul till dig och din familj och tack för en trevlig affär.

Så gick det till när Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, starkast i världen, äntligen flyttade in. Först behövde hon hålla kalas, gå ombord, ordna allt, vara på rymmen, och på Kurrekurreduttön, gå i affärer och hitta en spunk. Sen stod hon här.

—————————- CORONA —————————-

28 ledare i Europa har i något slags forum delats in i tre olika kategorier: doers, disrupters och dreamers  = de som får saker gjorda, de som skakar om och de som är visionärer. Främste ”dreamer” är EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen enligt detta forum. På fjärde plats ligger Anders Tegnell. Citat: ”mästaren av en hyperrationell strategi för infektionskontroll som ignorerar politik men erkänner mänsklig psykologi”. Hans oortodoxa idéer kring att leva med viruset har fått ett eget liv utanför Sverige och har gett ammunition åt motståndare till lockdowns och andra strikta folkhälsoliga åtgärder. Tegnell har hela tiden sagt att vi inte har någon slutnota på detta förrän tidigast två år efter utbrottet men så länge får han väl ställa upp på att kallas allt möjligt. Som om det är han som dragit hit skiten. Jag skulle ha gett upp för länge sedan.

Nu har första året snart passerat sedan det första bekräftade fallet av Corona uppmärksammades. En kvinna i Jönköping som hade besökt Wuhanområdet i Kina bekräftades vara smittad 31/1. Inhemsk smittspridning bekräftades för första gången 6/3 i Stockholm, och det första dödsfallet skedde den 11/3, även det i Stockholm. Den 8/12 kom beskedet inför jul och nyår som sa att åtta personer är den nya normen för alla sociala situationer. Tre dagar senare levererades riktigt dyster statistik – 7953 nya Coronafall hade rapporterats in. Det är den högsta dygnssiffran sedan pandemin bröt ut.

Regeringen har under december börjat planera för en tillfällig pandemilag som föreslås träda i kraft den 10/1-21 och gälla minst till september. Lagen ska ge regeringen och andra myndigheter bättre möjlighet att bromsa smittspridningen och kommer att omfatta allmänna sammankomster och offentliga rum: platser för konserter, bio och teater, kollektivtrafiken, butiker och köpcentrum, torg, parker, badplatser och festlokaler. Demonstrationer, konserter, nattklubbar, gym, marknader och fotbollsmatcher är också sådant som kommer att omfattas av lagen. Lagen gör det möjligt att bestämma öppettider för butiker och restauranger samt hur många som får vara på ett torg eller en gata. Regeringen kan stänga ner kollektivtrafik eller butiker helt. Den som inte följer lagen kan få böter eller behöva stänga sin verksamhet. Enskilda individer som bryter mot föreskrifterna på allmän plats kan få penningböter.

Som en Lucia i mörkret välkomnades Pfizers/Biontechs coronavaccin och efter godkännande och en första leverans med knappt 10 000 doser kom till Sverige. Dessa ska fördelas till landets alla regioner, i första hand till personer som bor på särskilda boenden för äldre eller för de som har hemtjänst. Mindre än 10 mil från platsen där den första smittade i Sverige bekräftades har nu den första vaccinationen genomförts. Det var 91-åriga Gun-Britt Johnsson, en vårdboende i Mjölby som fick ta nådastöten 27/12. Målet därefter är att hela den vuxna befolkningen ska kunna erbjudas vaccin under första halvan av 2021. I årsskiftet kommer en större leverans doser, cirka 80 000. Målsättningen är att kunna erbjuda vaccin till hela den vuxna befolkningen i Sverige under första halvåret.

Mutationerna kan inte förändra sig så att det blir ett nytt virus. Vad som måste till om det ska bli ett nytt virus är att det byter arvsmassa med ett annat virus. Det var så Coronaviruset uppstod. Två olika virus som infekterade samma cell och så kom det tredje viruset (Sars-cov-2) Coronaviruset. Det har muterat tusentals gånger och det som nu grasserar är inte ursprungsviruset från Kina. Det går inte att upptäcka det första fallet av mutationen utan först när det är ganska spritt, när det blivit tillräckligt vanligt. Det som är farligast är om smittan förs över mellan djur och människa.

I somras fanns en mutation (D614G) som spreds. När den upptäcktes fanns den redan över halva jordklotet. På annandagen fick Sverige det första fallet av det brittiska muterade viruset, som också tros vara 70 procent mer smittsamt. Mutationen kallas RNA-virus och är av naturen sådana som förändrar sig. Viruset muterar hela tiden men den brittiska virusstammen sticker ut, den har muterat mycket mer, fler än 20. Man tror att det möjligtvis kan vara en människa med dåligt immunförsvar som inte blivit av med viruset och haft det kvar i kroppen. Det långtidsinfekterade viruset har haft tid på sig att ansamla många mutationer. I slutet av året kommer studier som fokuserar på hur viruset muterar.

Vaccinet som nu finns kommer inte att ge ett skydd direkt utan ges i två omgångar. 90-95 procents fullgott skydd får man en till två veckor efter den andra dosen. Till sommaren antas trycket har lättat ordentligt och om åtminstone 70 procent vaccineras så kan en full normalisering av samhället ses till hösten eller slutet av 2021. Det är med sprutornas hjälp viruset kan motas undan och när 90-95 procent av befolkningen är immun kan även de olika muterade varianterna vara besegrade. Undantaget personer med underliggande kroniska sjukdomar, som inte får ett lika bra skydd av corona-vaccinet. Exempel på autoimmuna sjukdomar som kan göra att skyddet blir sämre är glutenintolerans, ledgångsreumatism, diabetes typ 1 och Crohns sjukdom.

Vid starten av april hade cirka 50 000 avlidit i världen och 1 miljon var Coronasmittade. Över 5000 var smittade i Sverige och knappt 240 avlidna.

Vid starten av maj hade drygt 230 000 avlidit i världen och 3,3 miljoner var Coronasmittade. Över 21 000 var smittade i Sverige och knappt 2600 hade avlidit.

Vid starten av juni hade drygt 370 000 avlidit i världen och 6,2 miljoner var Coronasmittade. Över 37 500 var smittade i Sverige och knappt 4400 hade avlidit.

Vid starten av juli hade knappt 511 000 avlidit i världen och över 10,5 miljoner var Coronasmittade. Drygt 68 400 var smittade i Sverige och drygt 5300 hade avlidit.

Vid starten av augusti hade knappt 700 000 avlidit i världen och över 17,6 miljoner var Coronasmittade. Knappt 80 500 var smittade i Sverige och drygt 5750 hade avlidit.

Vid starten av september hade drygt 850 000 avlidit i världen och fler än 25,5 miljoner var Coronasmittade. Knappt 84 400 var smittade i Sverige och drygt 5800 avlidna.

Vid starten av oktober hade drygt 1 miljon avlidit i världen och knappt 34,4 miljoner var Coronasmittade. Drygt 93 600 var smittade i Sverige och knappt 5900 avlidna.

Vid starten av november hade drygt 1,2 miljoner avlidit i världen och knappt 46,3 miljoner var Coronasmittade. Drygt 125 000 var smittade i Sverige och knappt 6000 avlidna.

Vid starten av december hade knappt 1,5 miljoner avlidit i världen och knappt 63,5 miljoner var Coronasmittade. Drygt 243 000 var smittade i Sverige och knappt 8700 avlidna.

Nu lämnar vi december med drygt 1,8 miljoner avlidna i världen och knappt 83,5 miljoner Coronasmittade. Knappt 437 500 var smittade i Sverige och närmare 9000 avlidna.

Årets julkort tog vi en tidig sommarmorgon vid fyren Morsken på väg från Svartlöga. ”Skräpet” mellan luvorna och fyren är en liten sjöfågel. Till bilden har vi lagt musik och även skrivit en text.

Gläns över sjö och strand. Sol uppå himlen.
Båten står nu på land. Snart kommer isen.
Vi vill ha ljus igen, plus lite vår och sen…
Ställer vi grill på plats, jagar maskro-o-sor.
Hissar små segel tre, hänger från båt så sne.

Gläns över sjö och strand. Vinden i håret.
Längtar vi mycket till, picknick i snåret.
Vi vill ha ljus igen, plus lite vår och sen…
Vågor i stora lass, kanske en liten glass?
Bäst nu är vara frisk, grava och äta fisk.
(musik Alice Tegnér)

Samma dag som vi pratade om hur mycket vi längtar efter seglingen, fick vi ett julkort från fransmannen Antoine Meunier. Han är sekreterare i Internationella F16-förbundet och har varit i Sverige en hel del vilket säkert bidragit till hans goda öga till oss. Han hejar alltid lite extra på oss på banan, kanske för att vi alltid är de enda svenskarna på tävlingarna i Europa.

Nu vill vi också passa på att säga GOTT NYTT FANTASTISKT ÅR till Er. Nu vänder det!

Ett svar på “December 2020”

  1. Ja gu va härligt nu har jag levt mig och varit med om så mycket spännande och rolig och dessutom fått dansa till bra musik. Tack, skall nog hoppa in en gång till. Hoppas det blir läst av alla många. Julen, vilken tur att den porträtterades till minne

Kommentarer är stängda.