Oktober 2020

”Välkomna hitt” som Tegnell inleder presskonferenserna med. Vi startar med att utreda kissemisspysslet och ser hur det har utvecklat sig sedan förra månaden. Ett urinprov rekommenderades till följd av ett något förhöjt njurvärde. Höga njurvärden kan tyda på urinvägsinfektion och det, eller möjligen sköldkörtelproblem, kan förorsaka pälsens flikiga look.

Specialsand inköptes, en slags sand som inte suger upp det blöta. Tanken är att det i stället ligger kvar i små droppar ovanpå där det senare kan sugas upp. Viktigt är att det blev morgonurin, nödvändigt också att omedelbart kyla ner det. Allt detta kändes som en mycket svår uppgift. Vad kunde möjligen lyckas? 

Det sista vi gjorde på onsdag kväll, så fort katten lagt sig för natten, var att superrengöra lådan. Därefter hälla den ynka decilitern specialsand där i. Vi fulländade riggen med att lägga den lilla pipetten och provröret intill. Sen gick vi och la oss.

Jag somnade snabbt men vaknade snart. Gick upp och bevakade lådan: ”bra, inget kiss än”. Gick och la mig och somnade men vaknade av att Thompa var uppe och kikade i lådan: ”Inget kiss än”. Somnade, gick upp och kikade: ”ehhh, kissa nån gång då!” Gick och la mig, somnade, gick upp och kikade: ”helvete, kissa nurååå!!” och somnade som utschasad därefter. Klockan sju. Vaknade med ett ryck och slängde mig upp för att kolla lådan och jaaaa! En hel liten sjö fanns att pipettsuga i. Men pipetten var borta och provröret likaså. Thompa som redan hade gått upp, till och med hunnit åka till jobbet, hade redan fixat allt och provröret stod i kylen redo för leverans till veterinären. P & T: vilket dream team! 

P skickar SMS till T: Jaaa!! Det funkade ??
T svarar: Yes! Det var tomt i lådan innan jag duschade. När jag var klar sen hade han… var det bara att suga upp. Pipett ligger vid slasken och röret i äggblåsan! (autokorrekt)
T: Haha, ägglådan…
P: ??
T: Pyzz, du kan somna om en stund…
P: Aldrig! Nu är jag svinladdad!
T: ????

Svaret från veterinären efter analys: ”Inga infektioner, inget proteinläckage, så ingen fara med njurarna alltså… men han kanske är lite gaggig”. (Det där sista hade ingenting med urinet att göra utan var ett antagande som svar på varför han jamar efter oss nattetid). Han har i alla fall ingen typisk sjukdom.

Thompas seniorbowling har startat upp igen efter sen-sommaruppehåll. Fan vad han rockar där och synd att ingen ser hur duktig han är. Synd också att ingen belönar honom. Jaaa, alltså han får en tallrik gröt och en skinkmacka när han kommer hem men jag tänker på dollars.

 

Med en spaning i listan av världens bäst betalda idrottare 2020 ligger tenniskungen Roger Federer på första plats. Han nöter runt på en inkomst av 106 miljoner dollar* före skatt. Även Ronaldo, Messi och Neymar ligger kring 100 miljoner dollar. Tiger Woods ligger på 8:e plats och ju längre ner i listan man kommer så ”rasar” inkomsterna. På 100:e plats ligger fotbollsspelaren Sergio Ramos med knappt 22 miljoner dollar. Poor guy.

* Tillägg i sammanhanget: Världens bäst betalda idrottskvinna är det japanska tennisesset Naomi Osaka. Hennes inkomst är 37,4 miljoner dollar.

Zlatan som jag anser vara en lyxprisse av rang och som garanterat inte äter havregrynsgröt till middag, finns inte ens med på listan. Federer Vs Thompa behöver inte vara ett motsatsförhållande. De kan gå att kombinera i något som kallas tennisbowling.

För vår hälsa och skönhet har vi gjort lite av varje. Exempelvis har vi kört ett par badtunnekvällar. Vi har också varit på ljuvlig klang(sov)meditation hos Manne. Gymmat tre gånger varje vecka (sommarens vanmäktiga 3 km-rundor är numera uppe i 10 km per gång. ?‍♂️ Precis som förr!) Vi äter mest vegetariskt, dricker gärna skumpa och fikar en massa gottigt. Fortsatt följer vi frågeprogrammet ”Alla mot alla”. Det är så många avsnitt att se att vi nästan får stressrosor på kinderna.

 

På Vigårda irrade två pilfinkar runt. Här syns en av dem i lampans sken.

Precis som katten lägger sig på rygg för att få klorna klippta då han vet att det vankas skinka efteråt, har vi tummen upp-känsla för tandläkarbesöken i stan. Vi lägger oss gärna på rygg och efter gapning, rotning, skrapning och betalning drar vi alltid vidare på stadens gator. Denna gång blev det Vigårda för en halloumi- eller hamburgare. Därefter Bull & Bear Inn för en öl och sist en avslutande fika på Mr Cake. Tänk att vi äntligen hittade dit. Rådmansgatan 12.

Hela denna utflykt var fullständigt Corona-anpassad med rediga avstånd och många promenader mellan A och B.

Halloween ställdes in i år på grund av eskalerande Corona. Vi hade redan bokat en tur med Eckerölinjen och eftersom rederiet inte ställde in, men garanterade att följa rekommenderade restriktioner, så åkte vi. Jodå, vartannat bord och flera stolar var bortskruvade för att garantera avstånd.

 

 

Kryssningsvärdarna stod och tryckte bakom draperierna för att inte råka ställa till nåt kul, det vankades varken musik eller dans. I barerna och i matsalen var det mycket glest mellan de bord som fick användas. Plasthandskar och handsprit fanns i mängder, det var också mängder av folk som inte fattade principen. De tog mat med plasthandskar för att sedan äta med handskarna på. Hämtade mer mat med samma handskar, åt igen… tog sedan av handskarna och lät dem ligga i dekorativa högar på bordet (OMG!) Och i taxfreen var det lite misslyckat. Där var det trångt och folk ganska sär.

En sak är säker: vi fick vårt Halloween, det var dock svårt att avgöra vilka som var utklädda på riktigt och vilka som var det på skoj. Man fick tänka till där.

Vi hade tur. Havsbaden i Grisslehamn lyckades vaska fram ett dubbelrum trots att de först var fullbokade till långt in i december. Alltså var det bara att glida ner i varmpoolen direkt utanför rummet så snart vi hade landat med färjan vid kajen. Man fick bada ända till midnatt. Tre små och en större pool utomhus. Två bubbelpooler, en 15-gradig kallpool och en större simbassäng inomhus. Tre olika sorters bastu, upplevelseduschar och massor av vackra rum, dofter och material. Så som det ska vara på SPA.

Nästa dag efter frullen badade vi i alla pooler en vända till. Två små SPA-problem. Det ena, att jag som vanligt inte fattar hur låset till klädskåpet fungerar. Uppgiften var att välja en fyrsiffrig kod och trycka ”ok”, sen skulle det vara klart. Så faaaan heller. Efter en miljon tryckningar låstes skåpet till slut. Då slog det mig att jag inte hade en aning om vilken av alla fyrsiffriga koder jag slutligen ”valde”. När vi skulle checka ut, fick jag erkänna mina synder och be en SPA-värd om hjälp. Bara en gäst lyckades sämre än jag. Hon visste inte ens vilket skåp hon hade valt. ? Det andra SPA-problemet var att behöva se en rosa lösnagel sväva runt i en av poolerna. Blääärk!

1980 infördes en EU-gemensam sommartid med syfte att harmonisera tidsomställningen inom den inre marknaden. Då ställde också Sverige om klockorna för första gången till något som kallades sommartid. Jag var 16 år och kommer så väl ihåg att jag vid tillfället var i Boden. Jag och kusinens familj höll på att packa för att ha en veckas skidsemester i Ammarnäs. Det var inte första gången jag fick följa med dem och morbror var vanligtvis mycket uppstressad över att få ihop en perfekt stuvning av varje kubikcentimeter i bilens skuff. Att dessutom lyckas komma iväg i exakt rätt förutsatt tid samt att få till helheten medförde en pressad situation. En ”melt down” liksom hängde i luften. Nattens tidsomställning, med en hel timme mindre till förfogande gjorde tidspassningen extremt oskön. Detta minne återkommer ofta hos mig när det är dags att flytta visaren.

Under vinterhalvåret är ljuset i Sverige på extremt låga nivåer. På hösten når bara 14 procent av det globala ljuset hit, vintertid så lite som 5 procent. Eftersom vår biologi är knuten till ljusets växlingar ger det svaga dagsljuset konsekvenser på flera olika sätt. När dagsljuset är otillräckligt får inte hjärnan de ljuspulser som signalerar skillnaden mellan natt och dag. Vi reagerar med att bli trötta och håglösa. I och med omställningen blir morgnarna ljusare. Påslaget av morgonljus ger effekt i flera veckor framåt. Forskning visar att mer morgonljus kan hjälpa oss att må bättre under hela den mörka perioden. Det kan motverka vintertrötthet och minska risken för årstidsbunden depression. Fram till klockan tio har ljuset en tydlig effekt på cellerna i kroppen som gör att de blir aktiva. Då kan det extra ljuset på morgontimmarna ge ny energi.

I och för sig kanske vi hellre skulle föredra ljusare eftermiddagar när det kommer till vårseglingen men, men man kan inte få allt.

Nu har vi precis ställt om klockan till normaltid och kanske, kanske var det för sista gången. EU-parlamentet har röstat för att vi, 2021, ska sluta ställa om klockan. Än vet vi inte om det var nu i oktober som var den sista tidsomställning eller om det blir i mars -21. Jag hoppas på att det här var den sista.

I slutet av september när vi körde DM på Askrikefjärden hände något som vi inte ordade så mycket om då. Den alldeles sprillans nya begagnade båten, som efter mycket om och men blivit klar för segling lagom till Lidingö Runt, körde i krock med en klubbis på DM.

Detta hände alltså under vårt andra seglingstillfälle, och det kändes surt. Skadan är numera lagad och sedan har friden och fröjden lagt sig igen. Seglingsförhållandena har varit utmärkta hela månaden. Varmt och blåsigt.

 

Även Åkes Hobie är lagad sedan vi körde paj på den sist (kalla oss gärna Pippi och Thomas Wreckrike). Nu skulle vi få låna den på nytt. Det hade blivit dags för KM på Baggen.

 

 

 

 

Åtta båtar, tre race, bra vind OCH teamet Leff/Cissi med på banan. ? Med i packningen hade vi det nyinstiftade vandringspriset som vi vann i förra årets KM. Med i packningen hem hade vi samma vandringspris. Vi kom på plats 1-3-2 i de tre racen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KM på Baggen med Hobie 16 å ena sidan, KM på Askrikan med F16 å den andra. Även denna gång var åtta båtar med och vi hann fem race. Det möjliggör att ett race kunde räknas bort. Eftersom fyra olika sorters katamaraner, i olika storlekar var med, beräknades resultaten utifrån Texel mätetal. Efter en fin resultatserie 2-3-4-2-3 landade vi därför på en andra plats. Woopie!

Torsdagsträningen är slut men vi och två båtar till körde en torsdagseftermiddag utan tränare. Ut på Askrikan, mellan några prickar och sedan Storholmen runt. Ljuvliga 10 grader och perfekta vindar. Vilken höst!

Eller nåja, en sisådärhöst kanske? För:

—————————- CORONA —————————-

Nu har det dragit igång igen och flera länder i Europa har drabbats hårt av en andra våg Corona. Den nya ökningen började i augusti, men har tagit fart de senaste veckorna. Många länder i Europa larmar om hur coronaviruset breder ut sig ännu snabbare än i våras. Allra värst spridning rapporteras i Tjeckien, Belgien, Frankrike, Spanien och Italien. Åtta EU-länder rapporterar nu det högsta antalet smittade per dygn sedan i mars. Irland blir första landet att på nytt gå in i nationell lockdown.

Belgien och Polen väljer att skärpa sina restriktioner med anledning av de negativa ekonomiska följderna gör de ingen ny nedstängning, som den som infördes i landet i mars. De trycker i stället på pausknappen med ett enda mål; att begränsa kontakter som inte är riktigt nödvändiga. Agoritsa Baka, expert på krisberedskap vid ECDC, uppmanar medlemsländerna att fortsätta satsa på smittspårningen, ge stöd för testning och förbereda sjukvården för ökat tryck och skydda sårbar befolkning. 

 

 

  Frankrike inför strikt landsomfattande nedstängning till minst 1 december.

Tyskland inför månadslång partiell nedstängning av hela landet.

Indien blir andra landet i världen med över åtta miljoner Covid 19-fall.

Taiwan däremot noterar 200 dagar utan lokal smittspridning. (Döljer de något? Saknas resurser för testning?)

Dags att påminna om 2-metersregeln igen, eller åtminstone 1-metersregeln.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 oktober: Jag fick ett SMS. ”Tegnell har dragit i bromsen” stod det på min telefon. Avsändaren var herr Windrike och han förde vidare vad som hade sagts på dagens presskonferensen. FHM meddelade det högsta smittoantalet för ett dygn i Sverige sedan pandemin började: 2 128 nya bekräftade fall. Tilläggas bör att testningar numera utförs i så stor omfattning att siffrorna rimligtvis inte kan jämföras med vårens. Tegnell kallar det inte för en andra våg baserat på att antalet IVA-fall fortsatt är låg. Hur som helst har tre nya regioner, förutom Uppsala och Skåne, infört hårdare restriktioner. Det är Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. Från och med den 29/10 och minst tre veckor framöver gäller följande för oss som bor i regionerna:

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

 

 

Dra ner på After Work och fester. Där är det stor smittspridning. Avstå också från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Gäller inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

 

Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller annat socialt umgänge med många personer på samma plats.

 

Jobba hemifrån framöver. En uppmaning till arbetsgivare och -tagare att undvika jobba på arbetsplatsen. Det är ganska stor andel av spridningen som sker på arbetsplatser.

 

 

Men jag kan inte va i samma rum som dig utan att jag tappar andan” sjunger Victor Leksell för mig medan jag skriver om precis det; att inte vistas inomhus. Över 6,3 miljoner visningar har Leksell på Youtube. Vi lägger upp våra sånger… nej men våra seglingar och den här gången chockade vi världen med ett up-side-down-perspektiv. Det blev inte fler än 6,3 miljoner visningar för det, men kanske snäppet över 63 i alla fall.

Det är förbjudet att resa till Sverige från länder utanför Europa. Det har varit förbjudet sedan i våras för att minska spridningen. Men att resa från Sverige då… och ta med skiten hem? Kanske för att det hade andats lite ”varsågoda-och-rör-er-lite-i-båten-feeling under hösten och att restriktioner i och med det lättades upp något. Exempelvis började det tummas på max 50 pers-i-lokalen-regeln och vi blev tillåtna att besöka de äldre igen. Kanske var det här många pustade ut och bokade upp sig på höstlovet.

Många resor på höstlovet har sålt slut och det har varit i det närmaste fullbokat. SAS rapporterar om markant ökad efterfrågan på flyg till flera destinationer och Norwegian har sålt slut på många solresor. Flygbolag rapporterar nu om fullsatta flygplan till resmål som Kanarieöarna, Cypern, Portugal och spanska solkusten. Generösa regler för ombokning har gjort att fler har vågat boka. FHM har manat till försiktighet, och uppmanar folk att undvika kollektivtrafik. När det gäller utlandsresor finns ingen sträng avrådan, bara uppmaningar om att vara vaksam på vad som gäller lokalt. Även trycket på inrikesresor ökade under lovet, enligt SJ. Framför allt mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. S U C K

Vid starten av april hade cirka 50 000 avlidit i världen och 1 miljon var Coronasmittade. Över 5000 var smittade i Sverige och knappt 240 avlidna.

Vid starten av maj hade drygt 230 000 avlidit i världen och 3,3 miljoner var Coronasmittade. Över 21 000 var smittade i Sverige och knappt 2600 hade avlidit.

Vid starten av juni hade drygt 370 000 avlidit i världen och 6,2 miljoner var Coronasmittade. Över 37 500 var smittade i Sverige och knappt 4400 hade avlidit.

Vid starten av juli hade knappt 511 000 avlidit i världen och över 10,5 miljoner var Coronasmittade. Drygt 68 400 var smittade i Sverige och drygt 5300 hade avlidit.

Vid starten av augusti hade knappt 700 000 avlidit i världen och över 17,6  miljoner var Coronasmittade. Knappt 80 500 var smittade i Sverige och drygt 5750 hade avlidit.

Vid starten av september hade drygt 850 000 avlidit i världen och fler än 25,5 miljoner var Coronasmittade. Knappt 84 400 var smittade i Sverige och drygt 5800 avlidna.

Vid starten av oktober hade drygt 1 miljon avlidit i världen och knappt 34,4 miljoner var Coronasmittade. Drygt 93 600 var smittade i Sverige och knappt 5900 avlidna.

Nu lämnar vi oktober med drygt 1,2 miljoner avlidna i världen och drygt 46,3 miljoner Coronasmittade. Knappt 125 000 var smittade i Sverige och knappt 6000 avlidna.

Det finns ingen lag som kan stoppa viruset, det enda som kan stoppa det är vi alla tillsammans. Så nu tar vi hand om oss.

Ett svar på “Oktober 2020”

  1. Tack det var en bra dokumentation för nu och för sedan. Ni skyddar väl väl alla månader från tiden som flyr, inte under en sten eller i behån, det finns nog säkrare platser. PUSS

Kommentarer är stängda.