Oktober/November 2022

Det är dyrt nu.”

Just nu pratar folk inte om annat än mat-, el-, bränslepriser och räntor. Faktiskt mer än om vädret, och långa listor skrivs med uppradade procenttal. De livsmedel som ökat mest i pris är:

  • Kaffe: 37 procent dyrare 
  • Honungsmelon: 38 procent dyrare
  • Gurka: 37 procent dyrare 
  • Hushålls- och lättmargarin: Nästan 35 procent dyrare 
  • Färsk lax: 35 procent dyrare 
  • Citroner: 34 procent dyrare 
  • Blomkål: 32 procent dyrare 
  • Fjäderfän (kyckling): 31 procent dyrare 
  • Mat-, stek- och grilloljor: 31 procent dyrare
  • Toapapper är också något som har ökat mycket i pris. Enligt Ica är det också den produkten som många, främst män, tycker är pinsammast att köpa. Dyrt och pinsamt, en bra kombo. Det motiverar att säga: ”Nej tack, jag köper inte toapapper. Det har blivit alldeles för dyrt.” 

Med anledning av prishöjningarna passas det gärna på att listas annat, exempelvis jämförelser över var man handlar billigast. Ica Maxi och Ica Nära verkar fladdra runt lite, men det ger ändå en bild:

1. Willys och Lidl. 

2. ICA Maxi och Kvantum. Noll till sex procent dyrare än Willys.

3. Stora Coop. Sex till elva procent dyrare än Willys.

4. City Gross. Cirka tio procent dyrare än Willys.

Vi kan avslöja att listan såg exakt likadan ut 2019 fast med tillägget Hemköp på 5:e plats och ICA Nära därefter.

Så… hög tid att sluta kasta mat. När det gäller grönsaker och frukt kastar vi skal och blast men det finns varor där allt är ätbart och näringsrikt. Där skalen är fulla av antioxidanter, kalium, aminosyror, kostfibrer och vitaminer bara man sköljer dem noga först. I exempelvis ananas kan både kött och skal ätas. Och man kan göra pesto av morotsblast eller använda det som smaksättare i en sallad. Bananskal kan knaperstekas eller köras ner i en fruktsmoothie. Likaså avokadokärnor, som är mer näringsrika än fruktköttet, går bra att använda som en ingrediens i en smoothie. Melonskal kan stekas i en wok eller tillsättas i soppor eller grytor och kiwi går bra att äta rakt av, som ett äpple. Skalet är rikt på fibrer och vitaminer. Bara att testa sig fram.

OKTOBER

Pepper-manuset! Det jag har filat på under september och som sen fick vila i två veckor, högg jag tag i igen. Både veckorna 40 och 41 gick åt för att läsa texten från pärm till pärm, redigera igen och sedan skicka tillbaka alltsammans till förlaget. Just nu är det två redaktörer/lektörer som läser det samtidigt innan det kommer åter för en sista redigeringsvända. Äntligen har vi en bra uppläsare som kommer att ta sig an uppgiften med att läsa in ljudboken. I mitten av april beräknas allt vara klart om det går enligt planen.

222 sidor med små noteringar och synpunkter av liten eller stor sort såsom ovan.

Vi har varit på BIO! Så otroligt stort. Möjligen var det för så länge sen som i februari -20 senast. Av allt vi hade att välja på och som vi inte ens visste värdet av att se — så ”off” som vi blivit — valde vi slutligen Triangle of sadness. En Ruben Östlund-produktion med allt vad det innebär. Han är en mästare på att fånga mänskligt (oönskat) beteende och efteråt summerade vi att berättelsen innehöll mycket ”vi och dom”. Ärr, motsättningar och förutfattade meningar om kvinnor och män. Om kapitalister och kommunister, svarta och vita, fattiga och rika, homo- och heterosexuella, prostituerade och sexköpare, makthavare och undersåtar och så vidare. Kaos helt enkelt.

Seglingsträningen avslutades i oktober men fortsatte med hopp-och-lek-segling och en sista kappsegling i form av ett KM. Vi kom på andra plats bland ynka fem båtar. Därefter bestämde vi oss för att plocka ihop båten och ta hem den. Nu ligger de båda här hemma bakom garaget. Den snabba lilla raketen F16 och den tunga stabila trucken F18, nos mot nos, i vila till mitten av april.

Superbowlaren är igång igen. Han som är med i dubbla lag. Han som vårdar sitt klot. Han som påstår sig inte förstå hur man gör och ändå samlar så många poäng att man baxnar. Han som gör briljanta spök-kast i luften med klot som bara han ser. Han som funderar på att steloperera högerarmen. Han som vill att hon ska följa med varje gång.

Och hon… som lyssnar på alla återgivningar. Hon som får veta hur skruven satt, eller inte. Hon som får höra hur bra alla andra är. Hon som hoppas att han som vill steloperera sig inte plötsligt vill börja spela golf i stället eftersom swingen skulle bli… hm, rätt stel då. Hon som får en länk för att kunna följa livesändningen från hemmaplan. En från varje bowlingklubb alltså. Här kan man följa Hjalle, Pompe, Tobbe, TW och alla andra on line 😉

Hösten är här. Alltså årstidsmässigt, inte när det kommer till frost och temperatur. På myssidan betyder det skogsfrukostar, få krav på ”måsten” men en möjlighet att sova en timme längre. En gång alltså. Det innebär också teveserietittande utan dåligt samvete. Vi har sett ”The Playlist” om den svenska musiktjänsten Spotify som på 00-talet skakade om i musikvärlden. Sex avsnitt skildrade sex olika perspektiv av detta. Nästa serie som vi hetssåg var polisdramat ”Den tunna blå linjen”. Vi tittade ikapp ”Hellenius hörna” och ”En mot Sverige.”

skitsidan innebär hösten att trädgård och sommarminnen ska städas undan. Hängrännor ska tömmas, garderober städas, paraplyer skakas av innan man kan tröstäta sig fet.

På tal om att tröstäta, vad passar väl bättre än en tur med Eckerölinjen? Givetvis med ett obligatorisk Biltemabesök. Vi körde slalom runt pelarna i butiken och belönade oss med varsin mjukglass innan vi körde mot Grisslehamn. Den åt vi upp mot en solig husvägg och vi fick äta fort innan allt rann bort. I oktober!! Så, vi hade valt en solig utflyktsdag och med tanke på den hårda vinden dagen innan gick det sköna dyningar på havet. Det blev en fin tur.

Vi tog en barplats innan vi tog en liten taxfree-runda och därefter blev det en middagssittning med viltbuffé. Köttbullar och tjälknöl av älg, rökt vildsvin, rimmad lättrökt hjortrygg, vildand, inkokt röding, kräftlax och liknande godsaker. Givetvis en mängd söta efterrätter som grädde på moset. Och snart var vi tillbaka i Grisslehamn och strax även hemma. Tack för det.

Värt också att nämna är händelser under oktober ur sagan med namnet Livet har sin gång.

En pappa fick sätta punkt för sina sorts ambitioner och flytta in i ett rum på ett särskilt boende för äldre.

Och en mamma fick sätta punkt för sitt. Hon fick ett särskilt boende i Västerviks-himmelen. En plats vi inte vet något om och det kanske är den mest spännande delen i just den här sagan.

Sen fanns det en tredje del också men den skrevs inte förrän i november och den visste vi inget om här och nu.

NOVEMBER

Elpriser ja! Elhandel, nätavgift och energiskatt… Dyrt, dyrt, dyrt. Mellan 2 och 3 kronor/kWh och då gnider solcellsföretagen sina giriga handflator mot varandra. Eftersom vi har ett perfekt stort tak i söderläge på drygt 106 kvm borde vi göra nåt. Och det gjorde vi. Thompa tog in offerter från fem utvalda ställen och sen blev det mycket att ta ställning till. Helt nya enheter, begrepp, teorier och kalkyler att läsa av. Plötsligt såg vi ljuset och bestämde oss. Ett företag kändes faktiskt bättre än de andra.

Vi tog tag i en gammal julklappsupplevelse. En sån där, där man kan välja mellan glas, kastruller, smycken, elektronik, inredning och kroppsnära aktiviteter. Vi valde en övernattning på Gripsholms värdshus i Mariefred under höstlovet. Från torsdag till fredag. På vägen dit stannade vi till både vid Mångfaldens hus och vid Taxinge slott. För titt, shop, mat och prom.

Dygnet var fint och mysigt, fullt av intryck och härligheter. Gripsholms värdshus var överraskande fint interiört, som ett museum av gammal hotell- och kroginredning. Likaså restaurangen var pubmurrig och spännande. Vi valde dock ett annat ställe, en Bistro som hette ”Han i Hörnet” och där åt jag oxkind och Thompa gris-sida. Båda rätterna var så möra att vi hade kunnat slurpa i oss dem med sugrör.

Familjedag på Skansen! Vi och familjen Levi. Äntligen kom den efterlängtade längtingen. Bergbana upp och sen såg vi renar, fasaner och ugglor. En bäver som var vaken och en järv som sov. Hästar och myskoxar, sälar och björnar som lekte. Ekorrar åt ur handen, talgoxarna med och duvorna flög lågt. Precis som en hel viltbuffé, fast vid liv. Vi tog en fikapaus utanför Höga Blick, åt bullar från bageriet och sen rappade vi av Lillskansen på det. Knappt något regn, knappt någon sol heller men en riktigt fin dag. En tur med skansentåget fick avsluta dagen. Just precis då regnade det.

Vi har också varit barnvakt inklusive nattning två gånger och även hängt med till föris och hämtat där en gång. Den här lilla söta ungen är ett fynd. ”Vill du gå och sova?” Ja tack. ”Behöver vi byta blöja?” Ja tack. Följsam, tillitsfull och gosig. Alltid glad.

Han vet vad han tycker: ”Är du mammas älskling?” -nääääääe. ”Är du pappas älskling?” -nääääe. Nehe, är du Otis älskling då?” -näääe. ”Är du mormors älskling då?” -Jaaaaa!!!

Levi kan sjunga och spela ukulele. Samtidigt! Han pratar massor, socialiserar sig, bjuder på sina saker och mår så otroligt gott. Varje morgon börjar med att han har en egen liten sångstund i sin säng. Ida och Dreas vaknar av att det sjunger i ”barnvakten” (högtalaren). Förmodligen är det den bästa väckarklockan man kan ha.

Som sagt; nu förtiden pratas det mer om ökade priser än väder. Om det inte är extremväder vill säga, exempelvis skum höstvärme. Hela landet hade ovanligt höga temperaturer för årstiden. I södra Sverige, längs Västkusten och på Öland var det fortfarande meteorologisk sommar runt Allhelgona med upp emot 20 grader (19,5 i Kristianstad). Här uppe hos oss har vi haft 10-14 grader. Nedan: jfr samma dag 6 år tidigare med så mycket snö att det blev kaos.

Otis var här några dagar…

Hm. Inser nu att det blev väldigt mycket liv och död i höstens blogg. Liv och död för både flora och fauna men också för såna som förirrat sig. Hör här:

—————————- WASPS —————————-

Vid starten av oktober hade jag en eller annan i arbetsrummet. Så fort denna en eller andra hade tagit fönsterplats var det en enkel sak att öppna och schasa ut dem, one by one. I mitten av månaden hade jag sju och mot slutet; en bra bit över trettio. Vi pratar getingar här.

De små liven hade en plan och tänkte bygga sig ett litet höstbo vid yttertaket ovanför mitt rum på skolan. Hur de tog sig från detta uterum och in till mig, blev aldrig utrett men boet besprutades och täpptes för. De getingarna som hamnat mellan boets ingång och mitt rum (var? hur?) fortsatte att ta sig in hos mig veckorna därefter.

Vid starten av november hade antalet passerat fyrtio. Under veckorna har jag och eleverna påpekat deras närvaro, hukat oss och öppnat fönstret. Emellanåt arbetat i mörker för att locka getingarna från lampans sken till fönstret. Vi har släppt ut dem och räknat dem med femtals avprickning. Vi avslutade november med att räkna ihop totalen, 61 stycken! Med tanke på att ett getingbo kan innehålla mellan 500 och 5000 getingar, är detta knappt värt att orda om.

På en 70-talsskola är det inte ovanligt med bon i väggarna, silverfiskar bland papperen, spindlar i håret, tjocka råttor i buskarna eller för all del; en livs levande skata i matsalen. Precis allting är möjligt.

—————————- CORONA —————————-

And while we´re at it. Vi har inte nämnt Corona sedan i mars. var drygt 487 miljoner smittade och knappt 6,2 miljoner avlidna i världen pga viruset. Närmare 2.5 miljoner var smittade i Sverige och drygt 18000 avlidna. Enligt novembersiffrorna från Worldometer har drygt 648 miljoner människor smittats i världen och drygt 2.6 miljoner i Sverige. Två av dem från Gribbylund.

Med exakt likadana symtom insjuknade Thompa först och två dagar efter honom var det min tur. Ont i halsen, huvudet och kroppen. Feber, hosta och rinnande näsa. Slemmigt helt enkelt. Sänkta och osnabba. Kroppens egna droger var inte i balans.

Sen kom den. Snön. Klockan 13:40 den 19 november. Vi hade precis kommit tillbaka efter skogsfrukosten och hunnit ställa undan allt löst och sånt vi inte ville ha under snö och blask. Vi täckte över badtunnan och utemöblerna, ställde undan krukor och cyklar. Slutligen byttes det däck.

Mer behövdes inte för att skapa vinterstämning och årets julklapp är redan utsedd. HUI (Handelns utredningsinstitut) har i 50 år undersökt, mätt och analyserat den svenska handeln. Det är de som också utser årets julklapp utifrån tre kategorier. Den ska representera den tid vi lever i, vara en nyhet eller något som åter fått uppmärksamhet och vara en produkt som sålt bra under året. 2020 utsågs stormköket till årets julklapp och 2021 fick evenemangsbiljetten utmärkelsen.

I år uppmärksammas intresset för hantverk. En stickad tröja är det som prisas. ”Stickad grafitti”, så kallad yarnbombing, syns i storstäderna och hantverksinspiratörer får stor uppmärksamhet på sociala medier.

Det kommer bli en trist jul. Med bara mjuka paket. Med en mormor i paket. Två steg från mötet hos mäklaren trillade mams i rullgruset KRASCH – BANG – BOM, hann nätt och jämnt fullfölja mötet och sen kom ambulansen. Den körde till DS med en helvetisk smärta och mycket värkdämpande i skuffen. Operationen utfördes på andra dagen. En ny höftkula, en lättad familj men också lång rehab tillbaka. Som sagt; en trist jul men med chansen att börja på ny kula… som sjuklingen själv myntade.

Ett par dagar innan, sågs vi alla i mammahuset där jag hade mitt födelsedagskalas. Vi golvfikade med skinkrullar, saffransbröd och kärleksmums och mådde gott av den sista stunden i huset. Därefter var det dags för aktiviteten. Den innebar att alla gäster fick hjälpa till att bära, sortera, packa och röja av det sista inför städningen nästkommande dag. Allt skulle bort.

Tjopp, tjopp, tjopp så var det klart!

Vi började i maj, körde flyttlass i augusti och sedan dess har pinal efter pinal lämnat huset. Plötsligt var det helt tomt och genomstädat. Flyttstädarna slet från 09:30 till 16:30. Mammas vurpa blev en fet punkt på 60 års husboende.

Vi önskar nästa familj fina år på Skopan och hoppas att de kan hantera skenande elpriser och räntor. De har i alla fall alldeles gratis blåbär.

Adventskalendern har startat, vi närmar oss 2:a advent och snart är det jul. Må så gott! <3